Izjava za javnost Ibrahima Čikića u povodu svjedočenja Rifata Veskovića
IZ KOJIH RAZLOGA JE VESKOVIĆ IZAŠAO IZ ZATVORSKE UDOBNOSTI DA BI SE PATIO NA SLOBODI?!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. Mar 2011. 11:03:22
Čikić je u zaključku izjave naglasio: - Nije mi jasno iz kojih razloga je Vesković izašao iz zatvorske udobnosti da bi se patio na slobodi?

Povodom jučeranjeg svjedočenja Rifata Veskovića u nelegalnom krivičnom postupku koji se vodi protiv Ibrahima Čikića u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, kojim predsjedava sudija Rahmo Banda, Čikić je dao izjavu javnost.
U listu "Dan" 17. 03 2011 godine u tekstu koji je naslovljen "NEKADAŠNJI ČELNIK SDA ŠTITI ZATVORSKE ČUVARE" Čikić je na početku naglasio: - Čestitam ti, Rifate Veskoviću!!!
U nastavku izjave Čikić tvrdi: - Ja nikada u svom životu nisam imao nikakve komunikacije sa Rifatom Veskovićem, niti sam ikada bio član bilo koje njegove stranke. Za vrijeme mojih zatvorskih dana u bjelopoljskom Istražnom zatvoru, tokom 1994. godine, nikada se nisam sreo sa Veskovićem, niti sam kad sa njim dijelio zatvorsku ćeliju, što je i sam na suđenju priznao, zato se čudim njegovom svjedočenju!

Čikić dalje kaže: - Kakav je bio njegov tretman u zatvoru ja o tome nisam pisao u svojoj knjizi, ja sam samo opisao djelić pakla kroz koji sam ja prošao. Što se tiče njegove sumnje izrečene na suđenju da ja nisam pisao knjigu, to je njegovo pravo i ja ne želim o tome sa njim polemisati, rekao je Čikić nastavljajući: - Ovom prilikom podsjećam svjetsku demokratsku javnost, ali i Crne Gore, da knjiga „Gdje sunce ne grije“ ima DOKUMENTARNU vrijednost, da je izdata od strane „Inicijative mladih za ljudska prava Crne Gore“, a da su recenzenti knjige prof. dr. Rešid Hafizović, Miodrag Živković i Andrej Nikolaidis. Radi javnosti želim napomenuti da poslije promocije 2008. godine u Podgorici, te početkom maja 2010. godine u organizaciji „Instituta za

Sramno svjedočenje u korist katila: Vesković
istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava“ Univerziteta u Sarajevu u „Domu Oružanih snaga BiH“ na promociji moje knjige su uzeli učešća najeminentniji naučni radnici i univerzitetski profesori svih nacionalnosti sa prostora bivše Jugoslavije. Pomenut ću samo neke od njih: Prof. dr. Mile Babić, Franjevačka Bogoslovija, Prof. dr. Smail Čekić, direkrot Instituta; Prof. dr. Milan Popović, Prof. dr. Enes Pelidija, Prof. dr. Ismet Dizdarević, Prof. dr. Rasim Muratović, Prof. dr. Faruk Dalagija, Gojko Berić, Esad Kočan, književnik Milika Pavlović, Nebojša Medojević, Slobo Pejović, Safet Sijarić... Zatim održane su promocije u Kelnu, Frankfurtu, Hanoveru, Luxemburgu; 2. aprila bit će održana promocija u Amsterdamu... Knjiga je do sada imala dva izdanja, a u pripremi je i treće, to dovoljno govori o vrijednosti knjige, rekao je Čikić o svojoj knjizi, gdje još ukazuje: - Da je Vesković više pratio medije imao je prilike pročitati više mojih kolumni i stavova, kojih će iz dana u dan biti sve više, ako Bog da.

Čikić je u zaključku izjave naglasio: - Nije mi jasno iz kojih razloga je Vesković izašao iz zatvorske udobnosti da bi se patio na slobodi!

Po pitanju suđenja protiv njega, Čikić je istakao: Suđenje protiv mene je obična farsa i produženi zločin nadamnom što potvrđuje i odustajanje od tužbe Rasima Agića i svjedočenje Rifata Veskovića. Na kraju, onoga trenutka kad dobijem poziv za suđenje ja ću se odazvati, rekao je Čikić, koji je član Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida - Kanada (IRGC).

Bošnjaci.Net dobro znaju kolika je potražnja Čikićeve knjige, time je ispod akademskog nivoa da se proteže sumnja ko je autor i ko je pisao knjigu, a da se uz to zaobilazi zbog čega je Čikić uhapšen i zlostavljan, maltretiran i prebijan po crnogorskim kazamatima. Najzad, i čitalačka publika na više promocija na Balkanu i Evropi je pokazala kako mišljenje ima o knjizi i Čikiću.
Naporotiv, Bošnjaci.Net saznaju da upravo knjigu Rifata Veskovića pišu Milan Radović, nekadašnji državni tužilac protiv Čikića, a sada direktor ZIKS-a u Spužu i Zoran Lazović, jedan od šefova ANB-a po nalogu ratnog zločinca i vođe mafijaškog kartela Mila Đukanovića, koju upravo Vesković treba samo da potpiše i da se spase dželati bošnjačkog naroda. Veskoviću treba biti jasno da takva priča ne prolazi ni kod male djece u Sandžaku. S pravom se pitamo zar nije dosta sluganstva uvlačenja u stražnji dio kičme katila, progonitelja i istrebljivača bošnjačkog naroda!?

Tekst objavljen u listu Dan: