Beograd
SKANDALOZNO: VIŠI SUD OMOGUĆIO DA NAJTRAŽENIJI RATNI ZLOČINAC MLADIĆ POSJETI ĆERKIN GROB
Autor: B92
Objavljeno: 31. May 2011. 08:05:51
Haški optuženik Ratko Mladić posjetio jutros grob svoje ćerke, u pratnji velikog broja obezbjeđenja, poslije čega je vraćen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda.

Vijest je za B92 potvrdio zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je podsjetio da su se tužilaštvo i sud saglasili s Mladićevom molbom i da su nadležne službe procijenile bezbjednost te akcije i sprovele je u ranim jutarnjim časovima.

Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić kaže za B92 da je Mladić podnio molbu da mu se omogući posjeta ćerkinom grobu, a da je istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine prijethodno pribavio bezbjednosnu procjenu od nadležnih organa.

"Nakon što mu je dostavljen izvještaj, odobrio je posjetu koja je rano jutros i obavljena", kazala je ona.

Na pitanje da li je uobičajeno da se tako važnim zatvorenicima ispunjavaju želje, ona, međutim, nije htjela da odgovori, rekavši samo kratko da je to sve što za sada ima da kaže.

Kako su jutros javili izvještači sa lica mesta, u zgradu Specijalnog suda u Beogradu u kojoj se nalazi Mladić, jutros u 6. 20 ušla je kolona policijskih i specijalnih vozila, kao i ambulantna kola.

Iz Specijalnog suda zatim je izašao bijeli blindirani "lendrover", kojem je prijethodila kolona specijalnih policijskih džipova. Na taj način je, kako saznaje B92, Mladiću ispunjena želja da na topčiderskom groblju posjeti grob kćerke.

Ana Mladić je u martu 1994. godine pronađena mrtva u porodičnoj kući u beogradskom naselju Banovo brdo. Po zvaničnoj verziji ona je izvršila samoubistvo hicem iz očevog pištolja, a u obdukciji je tada učestvovao i sadašnji ministar zdravlja Zoran Stanković.