Sjećanje na srebrenički 11. juli - Dan genocida nad Bošnjacima
CVJETIĆI, KAO SIMBOL TRAJNOG SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA, PODIJELJENI GRAĐANIMA U BIH, HRVATSKOJ, SLOVENIJI I SANDŽAKU
Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 01. Jul 2011. 13:07:30
Kliknite na sliku za uvećatiCvjetići, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, danas su podijeljeni građanima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sandžaku.

Udruženja žena "Gračaničko keranje" iz Gračanice, koje je nosilac projekta izrade cvjetića, zajedno sa udruženjima „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", i „Žene Podrinja" danas su u Sarajevu, 01. jula 2011. godine, organizirali u simboličnih pet minuta do dvanaest sati na Trgu djece Sarajeva podjelu cvjetića građanima Sarajeva, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

Cvjetić se sastoji 11 bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom rata u BiH. U simbolici bjeline ogleda se i činjenica da se muslimani nakon smrti opremaju u bijeli čaršaf.
S druge strane, zelena boja je i simbol buđenja, odnosno simbol proljeća i rasta, te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju diljem Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Također, zelena čoha stavlja se preko umrlih prilikom obavljanja dženaze namaza.

Podjeli cvjetića danas su u Sarajevu prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sa suprugom, šef Kabineta reisu-l-uleme Muharem ef. Hasanbegović, predstavnici različitih nivoa vlasti: članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, premijer federacije Nermin Nikšić, ministri u federalnoj Vladi, članovi porodica ubijenih i nastradalih tokom rata, nevladinih organizacija, građani i svi oni koji su na taj način željeli odati poštovanje žrtvama.

Podjela cvjetića organizirana je u isto vrijeme u Tuzli, Zenici i Gračanici, a dio je podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu. Također cvjetići su dijeljeni u Zagrebu, Ljubljani i Novom Pazaru.

Organizatori su poručili da cvjetiće treba nositi narednih dana, posebno do obilježavanja genocida 11. jula, ističući kako očekuju da ih nose i članovi Tužilaštva u Hagu zajedno sa Seržom Bramercom, kao i članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu. Također je najavljeno da će u narednim danima biti podijeljeno preko 10 hiljada cvjetića građanima u Bosni i Hercegovini.

Ideja i inicijativa o izradi i podjeli cvjetića došla je od reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, a njenu realizaciju je preuzelo Udruženja žena "Gračaničko keranje" iz Gračanice, koju su podržale i srebrenička udruženja i uključila se u realizaciju. Važnu ulogu je imao muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, kao član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

Na ovaj način Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na čelu s reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem nastavlja svoju permanentnu brigu za čuvanje dostojanstva žrtava genocida i općenito dostojanstva žrtve. Nakon aktivnog učešća u osnivanju Fondacije za mezarje i memorijalni centar u Potočarima, ustanovljavanja nagrade Srebrenica 1995 i Potočarske povelje, te iniciranja i velikog angažmana oko usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula za evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ovo je nastavak aktivnosti Islamske zajednice da se čuva sjećanje na žrtve i zadovolji pravda, kao preduslova za izgradnju trajnog mira, suživota i pravednog društva u kojem će ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka biti poštovano i jednako zaštićeno.