Niko nije kriv
SUD OSLOBODIO OPTUŽENE ZA RATNI ZLOČIN U BUKOVICI
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 03. Oct 2011. 14:10:08
U konkretnom oni su vršili službene radnje u okviru zakonom propisanih ovlašćenja, kazao je u obrazloženju presude sudija Đešević.

Optužene za zločin u Bukovici sud je opet oslobodio odgovornosti, "zbog nedostatka dokaza".

To je odlučilo specijalno vijeće sudije Šefkije Đeševića u Višem sudu u Bijelom Polju.

Optužbe su oslobođeni pripadnici bivše Vojske Jugoslavije braća Radmilo (44) i Radiša (37) D. Đuković, Slobodan Đ. Cvetković (37), Milorad B. Brković (38), Đorđije S. Gogić (44) .

Oslobođeni odgovornosti su i bivši pripadnici Centra bezbjednosti u Pljevljima Slaviša Č. Svrkota (45) i Radoman T. Šubarić(48).

Apelacioni sud je prethodnu prvostepenu oslobađajuću presudu ukinuo i predmet vratio na ponovni postupak zbog izmijene Zakonika o krivičnom postupku, jer je vijeće trebalo da bude sastavljeno od trojice sudija profesionalaca umjesto pet članova sa trojicom porotnika.

Radili da se "rat ne proširi"
Optuženi su se teretili da su u vrijeme rata u BIH, kršeći pravila međunarodnog prava, tokom 1992. i 1993. godine, prema civilnom stanovništvu na području Mjesne zajednice Bukovica, u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, nehumano postupali prema građanima te nacionalnosti.

"Optuženi kao pripadnici policije i Vojske Jugoslavije nijesu djelovali samoincijativno već po naređenju komandi radi obezbjeđenja reda, mira i granice, kako se ratna dešavanja iz Bosne i Republike Srpske ne bi proširila na područje Pljevalja. U konkretnom, oni su vršili službene radnje u okviru zakonom propisanih ovlašćenja",kazao je u obrazloženju presude sudija Đešević.

Predsjednik vijeća je ukratko saopštio razloge za donijetu odluku, ističući da dokazi izvedeni tokom glavnog pretresa bijesu nijesu bili dovoljni da bi potvrdili navode optužnice Specijalnog tužioca za ratne zločine.

"Sud je mišljenja da nije dokazano da su optuženi,na području mjesne zajednice Bukovica, nehumano postupali prema gradjanima muslimansko-bošnjačke nacionalbnosti, vršili torturu i nasilje nad njima,te da su im prouzrokovali teške patnje i ozbiljno im ugrožavali zdravlje i tjelesni integritet, mjerama zastrašivanja stvarali psihozu, usljed čega je došlo do isceljavanja stanovništva sa tog područja".