Pismo iz Australije
KRAĐA PISAMA I POŠILJKI IZ INOSTRANSTVA UVELIKO UZELO MAHA U BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: Safet Avdić
Objavljeno: 17. Mar 2013. 13:03:44
Baš kao i onih posljednihi godina dvadesetog vijeka u Beogradu bila je velika bruka i sramota Poštama Jugoslavije. Mnoge pošiljke i pisma nestajala su u svim poštama Jugoslavije
Tako je Beogradska TY 1988. godine snimila sa Folc wagenom na parkiralištu kako vadi pisma iz pune poštanske vreće. Otvara. Novce, čekove i slike uzima a pismo baca i spaljuje. Uhvaćen na djelu. Osuđen.
Danas se to dešava i u BiH. Ja sam lično poslao dva Bankovna čeka u Vitez i Busovaču. Na obadvije adrese nisu pisma stigla. Pokušaj da se čekovi razmijene je uspješno okoncan preko Banke Frankvur (Citibank A.G & Co), i ako je ček naglašen za BiH banke. Ovih dana sam ispitivao Bošnjake i ine da li se to i njima dešava da pisma i pošiljke ne stižu. Razočarenje je došlo tim što u Hrvatskoj masovno pisma nestaju. Srbija i srbijanske pošte kontrolišu krađu pisama ali ne poduzimaju nikakve mjere suzbijanja. Tako da je svakim danom sve više koja je ukradena, otuđena i nije dostavljen.
Ne samo obična pisma već i ona registrovan. Tako je jedna naša učiteljica u Brisbane - Australia poslala dokumenta sa express preporučenim pošiljkom. Ta pođiljka nikad nije stigla u ruke primaoca u Tuzli.
Australska posta platila je osiguranjem $100. a vrijednost pisama, samo ovjera istih koštala je pošiljaocu $165 (Dollara).
Makedonci se jadaju na slične primjere njihovom jadu i pismima. Tamo se krade masovno, sva pošta preporučena, registrovana a o običnoj pošti da se ne govori.
Zar bezdušnici lahko se fataju tuđeg dobra. Imajuli pošte kontrolu zaposlenih i njihovih karaktera? Do kada će dijaspora gubiti povjerenje u pošte Balkana? Kada će BiH donijeti zakon za ukradeno pismo da se osiječe ruka.
Danas mi se javlja B.Z. iz Melbourna i kaže; Prije mjesec dana poslao sam tri pisma u Banjaluku i u njima po 100 dolara. Ta pisma su pregledana putem svjetlosti i mašina koje gledaju šta je u pismima. Sva tri pisma su UKRADENA od službenika Pošte, dostavljača. Jer službeni pošte izjavljuje da su pisma predata dostavljačima. Oni ne izvršavaju svoju časnu dužnost povjerenja.
Slučaj sa Bijeljinom je drastičniji. Pisma iz Novog Zealanda se OBAVEZNO pregledavaju i sadržaj se vadi. Pisma se dostavljaju bez sadržaja novca ili čekova.
Dokle će dijaspora trpiti nepravdu POŠTA i njenih službenika?
Znam ljaga pada na sve njih koji rade. Zato im se obraćamo neka svoje redove (službenike) prekontrolišu i neka isključe sve one koji bi mogli svojim ljudskim postupcima obrukali pošte BiH.
Hoće li Vlada BiH, a i ostalih balkanskih država, već jedno stati u kraj lopovluku poštara?

Safet Avdić
Australia