VELIKI DAN ZA PLAV I GUSINJE 29.07.2013.GODINE
Autor: Dževat Musić
Objavljeno: 01. Aug 2013. 17:08:46
Ovaj dan su obilježila dva velika skupa.
- Naučni skup povodom stogodišnjice od zločina genocida nad civilnim muslimanskim stanovništvom Plavsko-gusinjske oblasti 1912. i 1913. godine, koji su izvršile vojno-policijske crnogorske vlasti kralja Nikole i
- Iftar u Plavu u organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore.

Na naučnom skupu su učestvovali poznati albanski historičari, a značajna su bila izlaganja i referati Bošnjaka Sandžaka i Bosne. Muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, načelnik Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevluda Dudića, direktora Instituta za istraživanje zločina genocida u Novom Pazaru dr. Admira Muratovića, predsjednika Zavičajnog društva PiG u B i H Saliha Šabovića, izlaganje Dževata Musića u funkciji predsjednika Bošnjačke kulturne zajednice Plav (prvi dan). Drugog dana, govorili su Muharem Purišić u ime Odbora za obilježavanje 100.godišnjice genocida u Plavu i Gusinju iz New Yorka i profesor sa Novopazarskog univerziteta dr. Šefket Krcić.


Muftija sandžački M.ef. Zukorlić

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković


Prvi radni dan naučnog skupa završio se izlaganjem Muftije sandžačkog u 14:30, što nam je omogućilo da drugi dio dana do iftara provedemo sa našim musafirima u obilazak naših prirodnih ljepota.

Imali smo nezaboravno druženje u Vusanju i Gusinju.

Prvo smo pošli u Vusanje na vodopad Grlja. Iako usred ljeta, korito je imalo dosta vode te je vodopad bio impresivan.


Hladna voda Grlje poslužila je za osvježenje na 32 stepena u hladu i za abdest,
jer se približavala Ikindija koju smo klanjali u Gusinju u Novoj-Radončića džamiji.


Vodopad Grlja

Muftija Muamer ef. Zukorlić i Mirsad CanovićPoslije ikindije namaza, obišli smo izletište Grebaje, nedaleko od Gusinja.


Grebaje u majuTelefoni i fotoaparati su ovjekovječili nesvakidašnje ljepote ovog krajolika.

Zaista je bila čast i zadovoljstvo družiti se sa elitom našeg naroda.

Grebajske ljepote su nas oraspoložile, razgovaralo se opušteno - bratski.


Vratili smo se za Plav preko Vojnog sela i obišli Šehidsku džamiju u izgradnji.Istaknuta je ocjena da je Šehidska džamija, grandiozan objekat za i druge islamske sadržaje, za čiji završetak su potrebna značajna sredstva.Poslije dugog, toplog i napornog dana i dugog puta musafira iz Bosne, dođosmo na Iftar.
A na iftaru musafiri iz cijelog svijeta, iz Amerike, Kanade, Švicarske, Njemačke, zemalja Beneluksa, Francuske, Norveske, Švedske i Finske, iz Bosne, Kosova i Sandžaka. Bošnjaci i Albanci. Iz raznih partija i udruženja.Visoki politički i vjerski rukovodioci, radnici i službenici, školovani i nezaposleni omladinci. Lideri i slobodno misleći ljudi, braća i sestre u islamu – muslimani, svi zajedno i nikom nije tijesno, jer su iskrenim imanom i sa Šehadetom u srcu.Da bi se više prepoznavali, u dobru inshAllah, moramo se češće skupljati i zbijati naše safove, jer samo zajedno smo jaki, rastureni po svijetu, pa još razjedinjeni ne predstavljamo ništa. To odgovara našim protivnicima, oni drugi su prepoznatljivi i s njima se lakše nositi, viši su problem oni „naši“, a u stvari njihovi.

Zbog toga izražavam žaljene, što neki pozvani nijesu mogli, neki nijesu htjeli, a neki nijesu smjeli biti sa nama na ovom mubarek iftaru. Za njih je RTV „Glas Plava“, slijedeće noći prikazala Iftar, a sinoć video snimak naučnog skupa o genocidu. Mogli su pored malih ekrana da vide sve što je kamera snimala. Mogli su i da čuju šta su govornici govorili.


Načelnik Srebrenice Duraković, muftija Zukorlić i reisu-l-ulema emeritus Cerić, predsjednik SBKOvaj mladi čovjek, došao iz New Yorka, priđe mi i reče, ja sam rahmetli Ljulja Redžića sin, pitah ga koji je po redu, kaza mi, a ja mu rekoh, izvini ne bih te poznao, ni ja tebe, no mi rekoše koji si ti. Svi Ljuljovi sinovi su tamo, hvala Allahu uspješni i dobri ljudi. Bi mi u momentu žao, ne prepoznadosmo se – komšije s Meteriza, ali kako da se poznamo, on otišao kao dečko, a meni posijedila brada.


Govorili smo mi lokalni što smo kraće mogli, da bi ostavili prostor, nesvakidašnjim musafirima, našoj braći: Ćamilu Durakoviću, Muameru ef. Zukorliću i Dr. Mustafi ef. Ceriću.

Na kraju izražavam zahvalnost velikanima našeg naroda što nam učiniše čast da ove godine, u novom konceptu organizacije Festivala Islama, Plav bude u ime Bošnjaka Južnog Sandžaka i Crne Gore organizator iftara, ravnopravno sa Novim Pazarom za Sjeverni Sandžak, Prizrenom za Kosovo, Skopljem za Makedoniju, Sarajevom, Srebrenicom i Bihaćom za BiH, Zagrebom za Hrvatsku, Ljubljanom za Sloveniju, Gracem za Austriju.

Pored najbolje volje i umjeća, mi nebi smo mogli izvršiti preuzeti emanet da nijesmo od prvog dana dobili podršku od braće iz New Yorka. Osim moralne njihova finansijska podrška je i u uslovima finansijske krize bila obilata. Za kratko vrijeme ti dobri ljudi, iskreni mumini, sakupili su duplo više novca nego što nam je bilo potrebno. Visoke lanjske donacije su duplirali.

Molim Svevišnjeg stvoritelja, uzvišenog Gospodara svjetova, Allaha dž.š. da svima ukabuli i u sevab upiše i umnogostruči uloženi mal u ovaj mubarek iftar.

Dževat Musić, predsjednik OO BKZ Plav