Poruka sa otvaranja spomen obilježja šehidima Borovca, Vrtača i Mandri 14. Sept. 2013.
SINOVIMA BOSNE
Autor: Prof. dr. Smajil Durmišević
Objavljeno: 29. Sep 2013. 14:09:26
Bosanski šehidiNa spisku dobrih
Poredani
U mermer tvrdi
Urezani
U suzi vreloj
Okupani
U rodnu grudu
Položeni
Šehidi
U vječnost putuju
I poručuju...


Dragi prijatelji,
Šta to nama poručuju ovi šehidi? Oni, nama poručuju sljedeće:
1. Poručuju nam, da ih ne zabaoravimo. Ne radi njih, već radi nas. Ne trebamo mi njima, blagoslovljenima, oni trebaju nama, da nas opominju, jer ako ih zaboravimo ako zabacimo sjećanje na njih, i nama bi se moglo dogoditi isto ili još gore stradanje; trebaju nam da svjedoče na Sudnjem danu za nas ili, ako zaslužimo svojim nemarom, i protiv nas.
2. Poručuju nam, da ne zaboravimo njihovu nejač. Njihove ostarjele, onemoćale i u oskudicu zapale roditelje, njihovu djecu i njihove udovice. Da stpendiramo i pomažemo njihove porodice, dok se za samostalan život ne osposobe! Ta djeca, te udovice, ti ostarjeli šehidski roditelji su ostavljeni nama u emanet – nama koji smo Božijom voljom, i pod raznim okolnostima, preživjeli i ostali da se brinemo o narodu, vjeri, Zavičaju i Domovini.
3. Poručuju nam, da ne zaboravljamo naše Zavičaje i našu Domovinu. Ako zaboravimo naše Zavičaje i našu Domovinu, ne vraćamo se, ne podižemo i ne obnavljamo zemlju, sela i gradove, pa zašto su oni dali najvažnije što jedan insan na dunjaluku ima, svoje živote; zašto su branili ono što mi ostavljamo, napuštamo, zaboravljamo i prepuštamo zaboravu i tuđinu...!?

4. Poručuju nam, da ne zaboravljamo ko smo i šta smo. Jer, oni su dali svoje blagoslovljene i plemenite živote da bi mi mogli biti ono što jesmo, da bi mogli biti ono što su nam pradjedovi bili, dragi moji prijatelji u Doimovini i dijaspori, da bi mogli biti: BOŠNJACI, da bi mogli i smjeli govoriti i kazati da govorimo BOSANSKI JEZIK i da bi mogli i smjeli reći svjetla čela i čista obraza da na je vjera ISLAM!?

Zato,
u ime Stvoritelja Uzvišenog, u ime Zavičaja i Domovine, u ime svih viteški palih i na pravdi Boga umorenih, u ime svih naših majki i sestara silovanih, u ime bezbrojnih suza prolivenih i sve siročadi uplakane, u ime rza i obraza, sa ovoga mjesta poručujemo:
svakome BOŠNJAKU i BOŠNJAKINJI u Domovini i dijaspori, ako se na predstojećem popisu izjasni bilo kako drugačije nego BOŠNJAK / BOŠNJAKINJA, neka im je haram zemlja Bosna i Hercegovina i neka im je haram posisano majčino mlijeko.

Tako nam Bog pomogao!