Bošnjački član Predsjedništva BiH uputio pismo direktoru Agencije za statistiku BiH
IZETBEGOVIĆ: GRUBO KRŠENJE ZAKONA O POPISU NEĆE BITI TOLERISANO
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Oct 2013. 11:10:01

Entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska se ponašaju kao neki istražni organi koji u bošnjačkim sredinama „postrojavaju“ građane kako bi ih mogli prebrojati. Zakon jasno definiše obaveze i nadležnosti popisivača, općinskih i entitetskih instruktora, ali isto tako i odgovornost.
Povodom uočenih nepravilnosti u procesu sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je direktoru Agencije za statistiku BiH gospodinu Zdenku Milinoviću pismo u kojem se navodi:„Zabrinut sam informacijama koje stižu sa terena, a tiču se sprovođenja Popisa stanovništva u našoj zemlji. Posebno su naglašeni problemi na području entiteta Republika Srpska u sredinama gdje su nastanjeni Bošnjaci. Ne želim vjerovati da Agencija kojom rukovodite toleriše onemogućavanje popisa državljana Bosne i Hercegovine koji u vrijeme popisa nisu prisutni u zemlji. Podsjećam Vas da su Popisom, između ostalih, obuhvaćeni svi državljani BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u zemlji ili ne (član 4. Zakona). Entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska se ponašaju kao neki istražni organi koji u bošnjačkim sredinama „postrojavaju“ građane kako bi ih mogli prebrojati. Zakon jasno definiše obaveze i nadležnosti popisivača, općinskih i entitetskih instruktora, ali isto tako i odgovornost. Pozivam Vas i druge institucije za sprovođenje Popisa da, u skladu sa zakonom, iz daljeg postupka popisivanja isključite instruktore i popisivače na čiji je rad uloženo više nego dovoljno žalbi da su prekoračili ovlaštenja. Kao što Vam je poznato, proces povratka u BiH još traje, mnogi građani su u tom procesu, trajno su nastanjeni u sredinama iz ’91. godine, a privremeno borave i na drugim mjestima u BiH. Naravno da će se popisati tamo gdje su se vratili.

Međutim, dešava se da pred svaki vikend kada su svi punoljetni članovi domaćinstva kod kuće nedostaje popisnica i upitnika za domaćinstvo. U nekim sredinama na području entiteta Republika Srpska, Popis je već danima obustavljen ili usporen. Ukoliko za naredni vikend i dane koji prethode velikom islamskom prazniku Kurban-bajramu ponovo dođe do nedostatka popisnica, onda je to jasan znak da se radi o svjesnoj opstrukciji popisa bošnjačkog stanovništva. Rezultati popisa su potrebni za strateško planiranje razvoja zemlje i oni kao takvi ne smiju biti predmet manipulacije. S tim u vezi, molim Vas da preduzmete neophodne radnje kako proizvoljno tumačenje zakona na terenu od značajnog broja neodgovornih pojedinaca ne bi uticalo na regularnost i rezultate Popisa.

Upozoravam Vas i sve odgovorne institucije za sprovođenje Popisa, da grubo kršenje zakona neće biti tolerisano. Ukoliko Vas sve osnovne organizacije i institucije Bošnjaka upozoravaju da postoje značajni problemi na terenu, onda to ozbiljno shvatite.“