VIŠEGRAD: SRPSKA DJECA KOJA SU DANAS NA ČASU MATEMATIKE SKANDIRALA „NOŽ, ŽICA, SREBRENICA“
Objavljeno: 27. Dec 2013. 16:12:53


Djeca sa fotografije su učenici Osnovne škole „ Vuk Karadžić" iz Višegrada koja su danas, dok je trajao pokušaj višegradskih lokalnih vlasti da uklone riječi 'genocid' sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u mezarju Stražište, kroz prozor skandirala „nož, žica, Srebrenica". Ova djeca su pored navedenog skandiranja otpjevala još nekoliko pjesama o četnicima i Draži Mihailoviću.

Višegradska heroina i borac protiv zaborava zločina nad Bošnjacima Bakira Hasečić je, nakon što je vidjela kako djeca skandiraju „nož, žica, Srebrenica", otišla direktno u školu, prijavila slučaj direktoru škole, pozvala policiju, te ušla u razred koji je skandirao spomenutu parolu i fotografisala djecu. Ovako je taj događaj Bakira Hasečić objasnila na svoj Facebook profilu.

„Nekadašnja OŠ "Hasan Veletovac", danas "Vuk Karadžić", kroz otvorene prozore govorili su "nož, žica, Srebrenica" i moge četničke pjesme gdje su spominjali Dražu Mihajlovića. Otišla sam u školu direktoru i saopćila, zatim pozvala policiju Višegrad i ušla u učionicu na kojoj piše MATEMATIKA i slika učenika„, prenosi report.ba.