Krvi im svako ko otkrije istinu
STRANI AGENTI PROTIV ALISPAHIĆA I MEHONIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. Feb 2014. 18:02:59
Prvo se želi izjednačiti dželat i žrtva, a zatim se taj dželat stavlja u drugi plan, a žrtva se penje na nivo jedinog krivca i problema. Plan je jasan, a namjere su očite.


Poljska novinarka na službenom zadatku u BiH: Paulina Janusz


Da iza protesta stoje elementi kojima smeta država Bosna i Hercegovina svakim danom je sve jasnije. Zbog toga se cjela priča oko protesta podjelila na dvije skupine. Jednu, koju čine obični građani koji su izmanipulirani, jer iako žive loše i „preko glave“ im je korumpiranih političara, ipak im je stalo do države BiH i protiv su rušenja i paljenja njene imovine a naročito simbola državnosti kao što je zgrada Predsjedništva. Druga skupina su tkz. organizatori protesta, plenuma i javni promotori istih. Da među njima stranih medijskih agenata, sumnjivih lica, sa sumnjivim biografijama, imenima i akcentima svima, ko je bar jedan dan učestvovao u protestima i sastancima, je postalo jasno. Za to je dobar primjer i poljska novinarka Paulina Janusz, koja je u službi razbijanja države BiH angažovana u bestijalnim napadima na sve one patriote koji ukazuju na pozadinu protesta.

Ismijavanje Srebrenice

U svojoj analizi koja je objavljena na kontrapress.com pod nazivom „Nacionalizmom protiv gladnog stomaka“ objavljenoj na bosanskom i engleskom jeziku ova Poljakinja pokušava se obračunati sa svim snagama koji štite državu BiH. Kao pandam njima, Paulina Janusz stavlja rušitelje države iz Republike Srpske, s ciljem povlačenja znaka jednakosti između žrtve i dželata. No, ova novinarka se ne zaustavlja na tome. U svom tekstu oštricu i težište stavlja na Bošnjake, Bakira Izetbegovića, Sadika Ahmetovića, srebrenička udruženja i na perfidan način ismijava njihovu borbu, pa čak i žrtvu koju su podnijeli Srebreničani.

Posebno poglavlje u tekstu posvećuje dvojici bošnjačkih novinara i publicista Fatmiru Alispahiću i Almiru Mehoniću, uredniku magazina Diwan. Odnosno, njihovim tekstovima koje citira, a u kojima su razobličene namjere i stvarni ciljevi organizatora paljenja i rušenja države. Naravno, ne zaobilazi se u toj analizi ni magazin Saff, dok se kao pandam bošnjačkoj strani sasvim neuvjerljivo, sporadično i u drugom djelu teksta pokušava relativizirati srpska strana.

Dakle, prvo se želi izjednačiti dželat i žrtva, a zatim se taj dželat stavlja u drugi plan, a žrtva se penje na nivo jedinoog krivca i problema. Plan je jasan, a namjere su očite.

Ko je Paulina Janusz?

No, ko je zaista novinarka Paulina Janusz, autorka sporne analize, očito napisane i prevedene za nekoga ko radi na rušenju BiH?
Ona se predstavlja kao poljska novinarka sa sarajevskom adresom. Ona je u Rimu studirala srpsku književnost i srpski jezik. Nakon toga, preselila se prvo u Zagreb, pa u Beograd i na kraju Sarajevo u kojem boravi od marta 2013. godine, što se očito poklapa sa početkom kampanje zbunjivanja Bošnjaka uoči Popisa i planom da se smanji broj Bošnjaka tako što će se oni izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci.

To što nije bila ni „mjesec“ dana stanovnik (ne i državljanin) BiH nije joj smetalo da se izjašnjava kao Bosanka i Hercegovka i tako nastupa u javnosti. Naravno, samo sa jednim ciljem, zbunjivanja Bošnjaka. Sasvim je jasno da je Paulina Janusz i došla u BiH, odnosno Sarajevo, samo sa tim ciljem, a fotografija kao ilustracija ovog teksta je dokaz tome.

Ipak, kada se nije uspjelo sa planom oko Popisa (ili barem se nije u potpunosti uspjelo), ova Poljakinja je angažovana na drugim poslovima. Analiza i napadi na pojedine bošnjačke ličnoosti, udruženja i medije, najbolje govore o tome ko vrijedi u Bošnjaka i ko smeta rušiteljima Bosne.