Iz Frankfurta kreće pomoć ka Bosni
ŠALDIĆ: BOSNA I NAŠ NAROD RAČUNAJU NA DIJASPORU
Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 20. May 2014. 02:05:39Ef. Alešević i Zukić

Jasmin Grbić i Dževad Šaldić

Admir Čirkić i Ibro Baltić

Admir Malohodžić, Rasim Grabović i Asmir Husaković

Alma Herović

Avdo Mehić i Sanel Halilčević
Nakon prvog sastanka u prostorijama Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu na kojem se razgovaralo kako najbrže i najefikasnije pomoći najugroženijim područjima u BiH, samo dva dana kasnije organiziran je sastanak sa predstavnicima džemata, udruženja, klubova sa područja pokrajine Hessen, a na kojem se okupilo oko 150 ljudi.

„Ovo je zaista za primjer. Nažalost, nesreća nas je ovako brzo ujedinila i okupila na jednom mjestu, ali drago mi je što ovako domoljubski i i ljudski brzo reagiramo. Naš zajednički cilj je što prije uputiti što više kamiona sa najpotrebnijim stvarima, a kako čujem vijesti na terenu su jako pozitivne. Dajte da imamo još više povjerenja jedni prema drugima i da na što brži, efikasniji i dostojanstveni način uputime spremne kamione prema Bosni i Hercegovini. Dijaspora je ta na koju nas narod u ovom momentu posebno računa“- obrati se ovim riječima generalni konzul BiH Dževad Šaldić.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić i Fadil Junuzović


Nakon toga Ismet Sahurić prisutne je upoznao o novoj lokaciji gdje će se prikupljati humanitarna pomoć, a to je u gradiću Langen u blizini Frankfurta, na adresi Ohmstrasse 6, 63225 Langen. Ovaj veliki lagerni prostor od 500 metara kvadratni ustupio je jedan Nijemac, inače radni kolega Admira Malohodžića, člana BKC Frankfurt.

U tom lageru bit će prikupljna sva pomoć koju dopreme džemati, klubovi i udruženja, a onda će sa tog polaznog mjesta kamionima i velikim šleperima koje je besplatno dao na korištenje Nedžib Mehulijić poduzetnik iz Frankfurta.

Rasim Grabovica i Asmir Husaković istakli su kako je BKC Frankfurt u saradnji sa džematlijama već prikupio velike količine kako najpotrebnijih stvari isto tako i velika novčana sredstva.
Isto takva situacija je i u gradu Hanau, gdje članovi KSZ BiH uveliko ili bolje rečeno dan i noć dežuraju u prostorijama i prikupljaju pakete za BiH.

„Ljudi donose sve. Niko ne pita koliko treba i šta treba, svi su tu, sa samo jenim ciljem prikupiti što veću količinu i sve to poslati za BiH, a jedan veliki kamion je već spreman“ - kratko nam je izjavio predsjednik KSZ BiH Hanau, Edin Halilović, koji je na ovaj sastanak došao u pratnji još četvoro članova njihovog kluba: Suanita Muhić, Edina Talić, Belmir Kulenović i Senad Curt.
Uposlenik i menadžer najvećeg aerodroma u Evropi, Bosanac Jasmin Grbić izjavio nam je kako je u saradnji sa FRAPORTOM, firmom za koju radi dogovorio da doniraju dva šlepera lančpaketa i dva kamiona vode.

„Fraport je odmah pristao na moj prijedlog i odmah su se dali na posao, a taj prvi kontogent njihove pomoći bit će opremljen u BiH uz pomoć njemačkog Merhameta“ - rekao nam je Grbić.
Poduzetnik i vlasnik nekoliko firmi u Njemačkoj Fadil Junuzović prisutne je upoznao sa velikom podrškom i pomoći njegovih kolega Nijemaca koji su odlučili da daju veliku pomoć nastradalima u vidu hrane, lijekova i vode, kao i u vidu novčane pomoći, a sve to obrazložio je generalnom konzulu Šaldiću.

Ispred džemata pokrajine Hessen prisutan je bio glavni imam Ishak ef. Alešević, a ispred Mešihata IZBNJ Ševket Zukić.

Zukić je između ostaloga rekao kako ne želi da neko pomisli da će se dio pomoći zloupotrijebiti, te stoga svi trebamo da se okrenemo Merhametu Njemačke koji ima sve potrebne papire za prijevoz robe i kamiona preko granica, te da će sva ta roba doći i i biti predata u ruke Crvenog križa Federacije i Republike Srpske.

Ovom sastanku prisustvovao je i Ibro Baltić iz Merhameta Njemačke, a koji je nakon toga odmah krenuo za Mannheim, odakle će sa punim kamionom humanitarne pomoći krenuti za BiH sa predstavnicima kluba Ljiljani.

Ovaj sastanak donio je mnogo pozitivnih rezultata, a prije svega taj da se krenulo ofanzivno i udarnički u akciju.