Mostar: Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predizbornom skupu izjavio da je neophodna rekonstrukcija diplomatske mreže
DR. CERIĆ: BEZ JAKOG NARODA NEMA NI JAKE NACIJE
Autor: B.net
Objavljeno: 24. Sep 2014. 23:09:22

DR. CERIĆ: Status grada Mostara, ali i mnogih drugih gradova u Bosni i Hercegovini, ne trebaju rješavati drugi, već treba iznaći zajednički jezik, pronaći zajednički interes i doći do zajedničkih rješenja


STATUS GRADA MOSTARA - IZNAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK I INTERES: „Status grada Mostara, ali i mnogih drugih gradova u Bosni i Hercegovini, ne trebaju rješavati drugi, već treba iznaći zajednički jezik, pronaći zajednički interes i doći do zajedničkih rješenja“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u srijedu navečer na predizbornom skupu u Mostaru.


Šetnja gradom među svojim narodom


DR. CERIĆ: Naša diplomatska mreža je čisti odraz političkog vrha zemlje – neaktivni, nesposobni, neodgovorni.


Stoga, naglasio je dr. Cerić, pitanje jedinstva Bošnjaka nameće se kao pitanje nad pitanjima, jer bez jakog naroda nema ni jake nacije, niti boljitka za sve stanovnike naše zemlje.
Upravo u tom smislu, dodao je, „do rješenja moramo dolaziti sami, a ne tražiti kratkotrajna rješenja kao usluge prijateljskih zemalja“.

DIPLOMATE - NEAKTIVNI, NESPOSOBNI, NEDOGOVORNI: Stoga dr. Cerić naglašava i potrebu reforme i jačanja diplomatsko-konzularne mreže naše zemlje.

„Naša diplomatska mreža je čisti odraz političkog vrha zemlje – neaktivni, nesposobni, neodgovorni. Nije ni čudo, imajući u vidu kako su do diplomatskih pozicija došli; ili iz familije, ili preko prijatelja ili iz stranke. Kompetencije nisu važne, nije važno što je država, ali i sve njeni narodi, na gubitku“, rekao je dr. Cerić, te dodao:

„Takva praksa mora prestati. Zašto zakon o vanjskim poslovima godinama stoji u ladicama predsjedništva? Zašto je bošnjačkom članu državnog vrha u interesu da to pitanje ne pokrene, da ga zamandali u tu istu ladicu? Zašto u svijet ne šaljemo mlade, pametne i sposobne ljude, kojima takvu šansu pružaju zemlje u koje bježe od ovog beznađa?“
Loša vanjska politika, dodao je, ogleda se i u odnosima s Turskom.

BIH I TURSKA - KVALITETNA I USPJEŠNA SARADNJA DVIJE ZEMLJE: „Prijateljske, bratske odnose sa Turskom svakako moramo graditi, ali ne na zaštitničkoj ili vazalskoj osnovi, već na kvalitetnoj i uspješnoj saradnji dvije države. Turska je jedna od rijetkih zemalja koja je u vrijeme globalne recesije uspjela zabilježiti značajan ekonomski rast“, rekao je dr. Cerić.

„Žalosna je činjenica da sve zemlje u regiji tu situaciju obilato koriste na obostrano zadovoljstvo, dok bosanskohercegovačka, takozvana politička elita, zbog vlastite kratkotrajne koristi, ali i zbog trenutnih političkih potreba turske političke elite, takve pogodnosti potpuno ignorira“, naglasio je dr. Cerić.

Naveo je i primjer Slovenije, koja je znatno manja od Turske, ali i od naše zemlje, čiji je bruto dohodak gotovo 20 puta manji od turskog, ali bilježi skoro četiri puta više direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu nego Turska.

„Zašto je to tako? Zašto ne gradimo odnose sa Turskom od kojih će obje zemlje imati konkretnu korist. Umjesto da grade takve odnose sa Turskom, ali i sa drugim državama, aktuelni političari kao da se trude da našu Bosnu i Hercegovinu, ovu prelijepu i bogatu zemlju, izoliraju, zatvore, ogade je i drugima i nama samima“, zaključio je dr. Cerić, te dodao da im to neće poći za rukom.