Sarajevo
POMOĆ UPUĆENA OD PLAVSKO-GUSINJSKOG MERHAMETA IZ NJEMAČKE URUČENA PORODICAMA MZ GODUŠ, OPĆINA SAPNA
Autor: B.net
Objavljeno: 24. Oct 2014. 17:10:30

Denis Ferović, Suad Ibrahimagić i Ruždija Musić sa domaćinom u obilazak šehidskog mezarja i spomen obilježja


Od prvog dana nezapamćene katastrofe koja je pogodila našu državu, predstavnici svih zavičajnih udruženja Plavljana i Gusinjana širom svijeta, a posebno u Njemačkoj i SAD-u aktivno su se uključili u prikupljanju pomoći za ugrožena područja u BiH. Jednu od takvih akcija pokrenulo je i udruženje Plavsko-gusinjski „Merhamet” iz Njemačke. Oni su u svojim razmišljanjima o načinu pomoći ugroženom stanovništvu Bosne i Hercegovine odlučili da to budu novčana sredstva, a ista su prikupljena donacijama dobrih ljudi, prevashodno porijeklom iz Plava i Gusinja.

U međusobnom kontaktu između predstavnika PG „Merhameta” iz Njemačke i ZDPiG iz Sarajeva, odlučeno je da se pomoć podijeli u najugroženijem i poplavama najteže pogođenom području koje se nalazi u Tuzlanskom kantonu, općina Sapna, MZ Goduš. Kako nam je prenio Selimanjin Beka, predsjednik PG Merhameta iz Njemačke, oni su donijeli odluku, a to je ujedno i njhova želja, da se do sada prikupljena sredstva podijele prije nastupajućeg Kurban bajrama, t.j. prije subote, 04.10.2014. godine.

Predstavnici ZDPiG iz Sarajeva Ruždija Musić, Suad Ibrahimagić i Denis Ferović uz prethodne konsultacije sa Salihom Šabovićem, obišli su ugrožena područja općine Sapna, a posebno područje MZ Goduš u pratnji Šemsa Muminovića, koji je po svojim saznanjima zavičajno iz Plava, inače bio je ratni komandant 206. viteške brigade. Tamo su nas dočekali predstavnici MZ Goduš na čelu sa predsjednikom građevinskog odbora Adilom Omerovićem, te članovima odbora Nurija Ahmetović i Adin Omerović.

Nakon toga zajedno smo položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježju hrabrim braniocima iz ovog sela, koji svoje mlade živote ugradiše u temelje ovog mjesta i Bosne i Hercegovine.
Obišli smo i šehidsko mezarje u čijem uređenju, po izjavi naših domaćina nesebično je pomogao naš Salih Šabović.


Spisak donatora PG Merhamet
Dokazi o uručenim sredstvimaNakon toga strmo i niz padinu silazimo do centra sela, gdje dominira svojom ljepotom obnovljena džamija. Na 50-tak metara od džamije i centra sela uočljive se pukotine nastale od pokretanja klizišta tokom nazapamćenih poplava. Veličina klizišta je takva da ukoliko se ne sanira u skorije vrijeme, ugrožava cijelo selo koje broji oko 100-tinjak kuća, i može da nestane sve ono što su ovi, nadasve hrabri borci, i dobri domaćini, uspjeli da sačuvaju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a nakon rata svojim samodoprinosom i fizičkim radom uspjeli da obnove.

Na licu mjesta posjetili smo kuću Fatije Hodžić, uručili joj novčanu pomoć, a njena kuća se nalazi na samoj ivici početka klizišta, direktno je ugrožena i nije više za stanovanje.

Naši domaćini su uputili zahvalnost svim dobrim ljudima koji nesebično prikupiše finansijska sredstva kao pomoć za njihovu mjesnu zajednicu. “Veliko hvala svim ovim ljudima, posebno što u ovako teškim vremenim misle na nas i što nam pomažu, hvala zavičajnom društvu Plavljana i Gusinjana iz Bosne i Hercegovine, Plavsko-gusinjskom „Merhametu” iz Njemačke, neka dragi Allah sve njih i njihove porodice sačuva od svakog zla i nesreće, a njihov imetak mnogostruko uveća”, ovo su riječi Adila Omerović i Nurije Ahmetović, mještana MZ Goduš.

Napuštamo selo i MZ Goduš, svaki kilometar puta je oštećen ili ugrožen klizištima. Ostaje nam gorčina i zebnja u srcu kakva sudbina čeka mještane ovog sela ukoliko se do nekih narednih većih kišnih padavina nešto konkretno ne uradi na sanaciji klizišta koje ugrožava čitavo selo.


Suad Ibrahimagić i Denis Ferović sa domaćinom u MZ Goduš


Reportažu pripremili: R. Musić, S. Ibrahimagić, D. Ferović.