Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom presude Višeg suda u Bijelom Polju protiv žrtve Ibrahima Čikuća, članu Internacionalnog ekspertnog tima Instituta
CRNOGORSKO PRAVOSUĐE JE PONIZILO ŽRTVE, POGAZILO ISTINU I UDALJILO PRAVDU
Autor: IRGC
Objavljeno: 16. Nov 2014. 15:11:04

Crnogorsko sudstvo osuđuje žrtvu a nagrađuje dželate i prikriva ratne zločince i po komandnoj odgovornosti
U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime mnogobrojnih prijatelja istine o tim zločinima i pravde za žrtve tih zločina u Sjevernoj Americi, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije protestvuje protiv osuđujuće presude Višeg suda u Bijelom Polju u slučaju Ibrahima Čikića, člana Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, kojom mora platiti 4000 € upravniku bjelopoljskog logora Luki Bulatoviću i zatvorskom doktoru Tomu Karišiku na ime duševnih boli koje im je po presudi nanio u knjizi „Gdje sunce ne grije“. Ovom presudom kao i oslobađajućim presudama u slučajevima u kojima se u Crnoj Gori sudili ali i ne presudili ratnim zločincima za hapšenja, nasilne i masovne deportacije Bošnjaka, crnogorsko pravosuđe je ponizilo žrtve, pogazilo istinu i udaljilo pravdu. IGK će informisati institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi o ovoj sramnoj presudi koja je po ko zna koji put pnizila Bošnjake u Crnoj Gori.

IGK također odaje počast žrtvama srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima Šahovića i Pavinog Polja koga je u mirnodopskom vremenu izvršila država Crna Gora tačno prije devedeset godina, novembra 1924. IGK je u više navrata tražio od državnih organa Crne Gore da se izvinu žrtvama genocida. Do sada se niko nije obratio žrtvama niti se izvinio, što je najbolji pokazatelj da državne institucije vode oni koji su '90-tih sa Miloševićem uz rame vodili agresivno genocidne ratove i koji za i komandnu odgovornost moraju biti procesuirani, a ne da oni putem pravosudnih institucija proganjaju i osuđuju žrtvu koja se osudila progovoriti.

IGK još jednom podsjeća da organizovano i intitucionalno njegovanje kulture pamćenja je najbolje sredstvo da nove bošnjačke generacije nikada ne zaborave zločine, piše u saopćenju osude Institut za istraživanje genocida, Kanada sa sjedištem u Torontu.


TO MOŽE SAMO CRNOGORSKO SUDSTVO: Žrtva Ibrahim nanio duševnu bol dželatima koji su ga u crnogorskim kazamatima zlostavljali