Podgorica
STANKOVIĆ KORIGOVAO ODLUKU, SLUČAJ IBRAHIMA ČIKIĆA OPET AKTIVAN
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 11. Dec 2014. 15:12:30

Stanković naložio je Specijalnom odjeljenju da ga obavještava o svim postupanjima po uputstvu


Specijalno odjeljenje obavijestilo je podnosioce krivične prijave da je ona odbačena, ali je VDT korigovao takvu odluku i naložio postupanje po konkretnim upustvima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković vratio je Specijalnom odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, terorizma i ratnih zločina, spise predmeta o krivičnoj prijavi protiv Mila Đukanovića i Vrhovnog državnog tužilaštava (VDT) za krivično djelo genocid u vezi sa slučajem Ibrahima Čikića.

Krivične prijave podnijeli su profesor Milan Popović, urednik Monitora Esad Kočan i poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović.

Specijalno odjeljenje obavijestilo je podnosioce krivične prijave da je ona odbačena, ali je VDT korigovao takvu odluku i naložio postupanje po konkretnim upustvima.

Iz Tužilaštva saopšteno je da su Popović, Kočan i Pavlović podnijeli krivičnu prijavu 11. septembra, protiv Đukanovića, predsjednika Vlade i tadašnjeg, a najvećim dijelom i današnjeg vrha crnogorske vlasti, zbog krivičnog djela - genocid, kao i protiv vrhovnih državnih tužilaca i njihovih „involviranih“ saradnika zbog krivičnog djela - genocida putem pomaganja izvršenog od 1994. do 2014. godine.

Tužilaštvo podsjeća da je krivična prijava podnijeta protiv poznatih lica, Đukanovića, vrhovnih državnih tužilaca koji su ovu funkciju obavljali u navedenom periodu i drugih, za sada nepoznatih izvršilaca, zbog određenog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

“VDT naložio je Specijalnom odjeljenju da formira predmet i da prije donošenja odluke zatraži od podnosilaca krivične prijave da prijavu dopune podacima o identitetu drugih lica (tadašnjeg, a najvećim dijelom i današnjeg vrha crnogorske vlasti i involviranih saradnika) i da eventualno pozovu druga lica za koja se ocijeni da mogu pružiti relevantne podatke od značaja za donošenje odluke po prijavi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Stanković naložio je Specijalnom odjeljenju da ga obavještava o svim postupanjima po uputstvu.