Dvadeset godina nakon genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
HOLANĐANI IZDALI HOLANĐANE U SREBRENICI
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 29. May 2015. 14:05:28


U današnjem izdanju najtiražnijeg holandskog lista De Telegraf nekadašnji holandski oficir Bart Wagenaar tvrdi da je holandski bataljon u Srebrenici izdan.

Wagenaar, nekadašnji starješina zračnih snaga Holandije, bio je u sudbonosnim trenucima za Srebrenicu, u julu 1995. godine u Kriznom centru tamošnje armije iz kojeg se rukovodilo operacijama nizozemskih plavaca u Bosni.

Dvadeset godina je nosio tajnu koja ga je izjedala. Konačno, nakon dvije decenije, otkrio je pravu istinu. Po njemu vojnici pukovnika Thoma Karremansa, koji su imali zadatk da štite Srebrenicu, bili su nemoćni. Svi alarmantni pozivi za pomoć i vazdušne udare bili su blokirani. Tako je propala jedina efikasna mogućnost da se Mladićeve trupe zaustave i hiljade nedužnih ljudi spasi.

Bivši oficir Wagenaar tvrdi da je u poslijepodnevnim satima 11 jula 1995. ministar odbrane Voorhoeve lično zaustavio napade aviona F-16 snaga UNPROFOR-a.

- Nešto poslije pet sati poslijepodne imao sam zadatak da lično nazovem Akashia i spojim ga sa našim ministrom. Čuo sam jasno i glasno kako je Voorhoeve rekoa da se svi planirani zračni napadi obustave, piše: Pavle PAVLOVIĆ u danađnjem Oslobođenju.