Nova rezolucija o genocidu u Srebrenici u Američkom kongresu na prijedlog kongresmena Christophera Smitha
ČUVAJUĆI USPOMENE NA GENOCID U SREBRENICI I BOSNI I HERCEGOVINI SPRJEČAVAMO BUDUĆE GENOCIDE
Autor: IRGC
Objavljeno: 15. Jun 2015. 01:06:19


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja prijedlog nove rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je predložio američki kongresmen Christopher Smith iz New Jerseya. Veoma je važno da u godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici, SAD još jednom, putem nove rezolucije, politički potvrde da zločine koje su provodile snage bosanskih Srba, smatraju genocidom. Istovremeno u prijedlogu rezolucije se osuđuju izjave koje tu činjenicu opovrgavaju. Takođe važno je što rezolucija govori o genocdu ne samo u Srebrenici, već na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. IGK smatra da je prijedlog nove rezolucije veliki korak za pobjedu istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina, što je najvažniji uslov bolje budućnosti kako Bosne i Hercegovine, tako i regiona, Evrope i svijeta.

“Kazna za zločince i pravda za žrtve je trajan zadatak i obaveza, kako se genocid više nikada i nigdje ne bi ponovio. U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije holokausta u Evropi ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici, koji je potvrđen relevantnim sudskim odlukama, kao i na spoznaju da je njegovo priznanje prvi korak na putu do pomirenja. Kultura sjećanja na žrtve genocida je od egzistencijalne važnost. Genocid u Srebrenici nije samo pitanje Bosne i Hercegovine, nego i cijelog svijeta. Važno je ukazati na potrebu memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja. Kroz memorijalizaciju genocida i kolektivno sjećanje radimo na historijskom pamćenju, kao bitnom faktoru otpora fašizmu, destrukciji i agresiji. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, danas snažno afirmišemo univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira i razvijamo aktivizam i internacionalno suprostavljanje nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini sprječavamo buduće genocide u vremenu kada se širom svijeta dešavaju brojni zločini” rekao je profesor Emir Ramić, direktor IGK povodom nove rezolucije u Američkom kongresu.

Pozivajući sve američke Bošnjake i sve američke prijatelje istine i pravde da ulože maksimalne napore u lobiranju za konačno usvajanje rezolucije, IGK se zahvaljuje Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu na naporima koje kontinuirano čini da se bosanskohercegovački glas čuje u Vašingtonu, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.