Bosanska kuća – Birmingham
UČENICI BH. DOPUNSKE ŠKOLE OBILJEŽILI 20.GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 15. Jun 2015. 14:06:06

Poruka najmlađihPublika u Bosanskoj kući
Ove godine navršavaju se dvije decenije od genocida u Srebrenici (zaštićenoj UN zoni) koji su nad muškarcima bošnjačke nacionalnosti izvršile srpske snage pod komandom optuženika za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Tim povodom u prostorijama Bosanske kuće učenici bh. dopunske škole iz Birminghama proteklog vikenda prigodnim programom obilježili su ovu tužnu godišnjicu. Za sve prisutne pripremili su odličan kolažni program koji je na jedinstven način oslikao ovaj najveći masovni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, kao simbola svih žločina u Bosni i Hercegovini, poslužilo je, također, učenicima ove škole da prisutne podsjete i na brojne zločine počinjene u drugim gradovima. Jer svaki grad, svako selo u domovinu ima svoju tužnu priču i učenici su je svojom prezentacijom ispričali.


Učitelj Emir Bolić sa najmlađomn grupomSelma Bektić porijeklom iz Srebrenice, prolitala je uvodnu riječ


Pohvale za odličan program idu prije svega na “račun” učitelja Azre Bašić, Dževdane Gološ i Emira Bolića koji su pripremili ovu izvanredanu priredbu te naravno na “dušu” malih izvođača, učenika bh. dopunske škole iz Birminghama koji su to maestralno prezentirali. Koliko je program bio efektan najbolje govore izrazi i uplakana lica prisutnih i činjenica da nakon njegovog završetka nikome nije bilo do neke velike priče. Naime, 11. jula 1995. godine je sve rečeno, a ovakve manifestacije su samo podsjećanje na zlo koje se, nadamo se, neće više nikome i nikada ponoviti.


Učiteljica Dževada Gološ odlično je vodila program


Tekst i foto:
BHDINFODESK – BIRMINGHAM
Namik Alimajstorović