Ambasadorica SAD u BiH
CORMACK: VLADA I AMERIČKI NAROD DAJU PUNU PODRŠKU ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Fena
Objavljeno: 25. Jun 2015. 13:06:52

CORMACK: Vlada i američki narod od 1995. godine pružaju punu podršku preživjelim žrtvama genocida


Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, komentirajući posljednja događanja oko obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kazala je da Vlada i američki narod od 1995. godine pružaju punu podršku preživjelim žrtvama genocida.

- Ja također mislim da je nakon 20 godina i približavanja dvadesete godišnjice od genocida potrebno pružiti podršku porodicama koje su preživjele genocid - istaknula je veleposlanica Cormack.

Izrazila je nadu da će trenutne nesuglasice biti prevladane i da će se iznaći kompromis kako bi godišnjica bila dostojanstveno obilježena.

- Nadam se da će strane na neki način naći zajednički jezik i da će uspjeti prevladati situaciju koja se sada dodatno i očigledno zakomplicirala i da će naći načina da se dostojanstveno obilježi dvadeset godina od genocida - istaknula je Cormack

Američka ambasadorica, zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i načelnikom općine Edisom Dervišagićem, u srijedu je simboličnim polaganjem temeljnog kamena, ozvaničila početak radova na izgradnji 14 kuća srušenih u prošlogodišnjim klizištima na području općine Gradačac.