Upozorenje udruženja „Prijatelji BH“
PRAVLJENJE USTUPAKA OKO REZOLUCIJE O SREBRENICI JE NEGIRANJE PRESUDE MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE
Autor: NAP
Objavljeno: 01. Jul 2015. 14:07:45


Pravljenje ustupaka oko Rezolucije o Srebrenici, koju je Vijeću sigurnosti UN-a podnijela Velika Britanija, nije ništa drugo nego negiranje presude Međunarodnog suda u Hagu koja je jasno rekla da se u Srebrenici desio genocid, upozorili su iz udruženja „Prijatelji BH“.

Srbijanskoj strani zasmetala je Rezolucija o Srebrenici koju je podnijela Velika Britanija u Vijeću sigurnosti UN-a, a nazvali su je Rezolucijom koja je uperena protiv srpskog naroda.

Britanskoj rezoluciji usprotivila se i Rusija, koja je predložila posve drugi nacrt Rezolucije o Srebrenici, u kojoj se ne osuđuje genocid u Srebrenici, već se osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Srbijanski mediji objavili su kako je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću danas uručena nova, izmijenjena varijanta britanske Rezolucije o Srebrenici, u koju su uneseni i neki elementi ruske Rezolucije.

U prvoj varijanti britanskom Rezolucijom osuđen je zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom Rezolucijom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovijesti".Analitičari su ocijenili da bi pristajanje na rusku Rezoluciju značilo i izjednačavanje zločina i žrtve.

- Smatramo da ovo nije prvi put da međunarodna zajednica svojim lošim potezima unutarnje probleme rješava na račun BiH, takav slučaj je i Dejtonski mirovni sporazum, Vašingtonski ugovor ali i sve reforme koje su u BiH rađene sa strane – naveo je predsjednik Udruženja „Prijatelji BH“ Goran Kovačević.

Rezolucija o Srebrenici nije pitanje visoke politike već fakata da li se genocid u Srebrenici desio ili nije. Obzirom da imaju pravni dokazi da se genocid u Srebrenici desio, i Rezolucija je trebala da bude u tom smjeru, a ne da se vrše određene političke malverzacije, navode iz Udruženja.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi o Rezoluciji o Srebrenici glasati 7. jula.