BH. GRAĐANI U COVENTRYJU OBILJEŽILI DVIJE DECENIJE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 02. Jul 2015. 14:07:43


Bosanskohercegovački građani u Coventryju prigodnom komemoracijom obilježili li su 20 godina od genocida u Srebrenici. Program je održan proteklog vikenda u pozorišnoj sali Sidney Stringer Academy Coventry. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj članova BH zajednice u Coventryju.

U obraćanju prisutnima, predsjednik bh asocijacije Remzudin Alihodžić istakao je da je Srebrenica strašna rana na tijelu Bosne koja ne zarasta, koja i poslije 20 godina izaziva neizmjernu tugu i još uvijek traži odgovor na pitanje kako je bilo moguće da se u srcu Evrope i pred očima čitavog civiliziranog svijeta mogao dopustiti i dogoditi najveći zločin, masakr i genocid poslije Drugog svjetskog rata. Naglasio je da se mora pisati i govoriti o Srebrenici našim sadašnjim, ali i budućim generacijama kako se više nikada na tlu moderne Evrope ne bi mogla izroditi zločinačka ideja i misija koja bi za cilj imala ubijanje nedužne djece, muškaraca i staraca.


Komemoraciji prisustvovali i učenici Bh. dopunske škole Coventry

Sav događaj uveličalo je prisustvo učenika Bh. dopunske škole Coventry. Ponosni učitelj Senadin Selimić je iskoristio priliku i podijelio djeci svjedočanstva povodom završene školske godine. Rekao je nekoliko riječi o aktivnostima Bh. dopunske škole Coventry te se zahvalio svim roditeljima na saradnji tokom cijele školske godine i svima onima koji su volonterskim radom poboljšali odnosno pomagali rad škole.


U sklopu programa prikazana su dva dokumentarca vezana za temu genocida. Publika je najprije imala priliku pogledati video poruku dr. Waqara Azmija, predsjednika “Remembering Srebrenica”, britanske dobrotvorne organizacije koja širom UK organizuje događaje povodom sjećanja na genocid u Srebrenici. Radi se o poruci poučnog karaktera za predstojeće generacije. Također, publika je pogledala i dokumentarni film informativnog karaktera o genocidu koji se desio u Srebrenici, u trajanju od 30 minuta, autora Tarika Samaraha. Da je program bio efektan rekla su uplakana lica i tužni izrazi bh. građana u publici.

Po završetku filma proučena je Fatiha i održana minuta šutnje za sve žrtve Srebrenice, ali i žrtve ostalih genocida i ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.Prisutnima se prigodnim govorom “Prošlost, sadašnjost i budućnost” obratio učitelj u Bh. dopunskoj školi u Coventryju Senadin Selimić, koji se osvrnuo na političare u Evropi:
“Evropa je opet kazala da "nikada više" neće dozvoliti genocid na njenom tlu. Evropski parlament je 15. januara 2009. godine usvojio rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i danom sjećanja na žrtve genocida u cijeloj Evropskoj uniji. Svi duboko vjerujemo da će se ovaj put takvo obećanje ispuniti i da se više nikada neće ponoviti međunarodne okolnosti ili društveno uređenje koje bi moglo proizvesti neku novu Srebrenicu“.