SDA SANDŽAKA PREDLOŽILA NARODNOJ SKUPŠTINI SRBIJE REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Jul 2015. 14:07:06


Na inicijativu narodnih poslanika SDA Sandžaka uz podršku poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodne poslanice Aide Ćorović iz poslaničke grupe DS, danas je Narodnoj skupštini Srbije predat Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Obrazlažući ovaj prijedlog predsjednik dr. Sulejman Ugljanin rekao je da je ova Rezolucija prvi korak ka vraćanju međunacionalnog povjerenja, uspotavljanju pravednog i trajnog mira, sigurnosti i saradnje u regionu.

Ovo je prilika da se stavi tačka na sukobe, neprijateljstva i skine teret sa budućih generacija zbog nedjela koje je neko činio navodno u njihovo ime.

U isto vrijeme kada se događao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, pripadnici Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i naoružane formacije u njihovom sastavu izvršile su teške zločine nad Bošnjacima Sandžaka, na teritoriji Srbije, na kojima nije bilo ratnih sukoba.

Predsjednik Ugljanin je podsjetio da do danas nisu rasvijetljena pitanja nestalih Bošnjaka, masovnih otmica, ubistava i progonstva bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Neusvajanjem ove Rezolucije Bošnjacima se šalje poruka da danas nakon 20 godina ove generacije nisu spremne da se odreknu nedjela koje je neko učinio u njihovo ime, što za Bošnjake u Srbiji predstavlja veliku opasnost, besperspektivnost i razvija osjećaj stranog tijela koje u vojsci i policiji svoje zemlje vidi prijeteću silu.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici Bošnjacima se šalje poruka da se genocid i drugi zločini nad bošnjačkim narodom više neće ponoviti i da će svi učesnici u zločinima biti kažnjeni što je preduslov za vraćanje povjerenja među narodima i otvaranje dijaloga o zajedničkoj budućnosti u regionu, prenosi portal SDA Sandžaka.