Komemoratvini skup "Protiv zaborava" 20 godina od genocida u Srebrenici u Berlinu ispred Brandenburske kapije,
BERLIN: NEKA NAM SREBRENICA BUDE VJEČITA OPOMENA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. Jul 2015. 18:07:19


U subotu u Berlinu upriličen je komemorativni skup u organizaciji Islamskog kulturnog centar Bošnjaka u Berlinu te drugih bosanskih udruženja koji djeluju u ovome gradu. Skupu su prethodili i drugi sadržaji, koji su u povodu ove tužne godišnjice organizirani: dokumentarni filmovi Bh- novinara Saliha Brkića kao i prisustvo gospodina Ramiza Salkića u našoj kulturnoj zajednici uz sjećanje na genocide u Srebrenici.

Okupljanje pred historijskom berlinskom Brandenburškom kapijom je počelo danas u 12 sati. Temperatura u njemačkom galvnom gradu se popela na nesnosnih 38 stepeni. Prisutni, njih nekoliko stotina, i pored ogromne vrućine sa pažnjom i tugom pratili su program komemoracije. Odazvali su se da sa ovog histrorijskog mjesta uputimo poruku svijetu, da nismo I nećemo zaboraviti genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Skup je otpočeo intoniranjem Srebreničkog inferna, da bi zatim uslijedio govor predsjednika Islamskog kutlrunog centra Bošnjaka u Berlinu, Mehe Travljanina, u kojem se osvrnuo na događaje iz 1995. godine te inferiornost međunarode zajednice.

- "Na ovom mjestu u Berlinu, 1945. godine smo rekli "nikad više", obećali smo sebi i svijetu, da ćemo duhove zla zanavijek ukrotiti, nakon holokausta nam se dešava Srebrenica, zaboravili smo dato obećanje i dopustili smo ubijanje nedužnih ljud. Svoj glas šaljemo naokolo ka ovim zidovima iza nas (Ambasade SAD-a, Francuske, Britanije) te do ureda njemačke Kancelarke, da Bosna nije zaslužila ovakav odnos, posebno nakon genocida. Srebrenica je bila mjesto u kojem je čovjek živio, dok nije neko drugio došao i sebi uzeo za pravo da mu uzme život i ubije ga na svirepiji način. Nikad ne smijemo zaboraviti Srebrenicu, neka nam ovaj grad bude vječita opomena, da mi u Evropi, pred našim vratima, ipak nismo dovoljno budni da nadolazeće zlo pravovremeno spriječimo", rekao je Travljanin.

Zatim je uslijedilo čitanje imena 136žzrtava genocida, koji će biti ukopani 11. jula ove godine Memorijalnom centru u Potočarima. Nakon toga, zajedničkom molitvom i odavanjem počasti žrtvama, završili smo svoje okupljanje, a nad nama nas je sunce istom žestinom peklo, kao što je to bilo i u julu 1995. godine.

Zato neka nam Srebrenica bude vječita opomena!

Pored građana BiH skupu su prisustvovali mnogi Nijemci, predstavnici turske, indijske, azarbejdžanske zajednice, te predsjednik Centralnog vijeća za muslimane Aiman Mazyek, Takodjer je bio prisutan predsjenik Turskog islamskog vijeća za muslimane u Njemačkoj Burhan Kesici.