U Bihaću povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici
ZEMLJA BIHAĆA JE NA SVOM REVERU "JEDINSTVO" NOSILA DO SAD NAJVEĆI BIJELI SREBRENIČKI CVIJET "SJEĆANJE"
Objavljeno: 08. Jul 2015. 01:07:56


Ženska edukativna organizacija Iskre u utorak, 07.07.2015., bila je učesnica Performansa 8372... koji je organiziran na stadionu "Jedinstvo" u Bihaću povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Izvođenje Performansa 8372... sa oko 400 učesnika sastojalo se od tri cjeline: formiranje brojeva 8372... u organizaciji inicijatora performansa Planinarskog društva "Horizont", pomoću učesnika Marša mira i to planinara, biciklista, motorista i atletičara, potom izvedba jezive tačke sportskog plesnog centra Virus i formiranje jedinstvenog bijelog cvijeta „Sjećanje“ u organizaciji ŽEO Iskre. Performans je popraćen himnom Bosne i Hercegovine i Srebreničkim infernom. U vrijeme performansa bio je obezbijeđen i avionski snimak.Noseći bijele mahrame i bijelu odjeću 139 žena, djevojaka i djevojčica su formirale srebrenički cvijet pod motom „Bijela mahrama za sjećanje na Srebrenicu“. U ovom velikom danu i historijskom događaju zemlja Bihaća je na svom reveru Jedinstvo nosila do sad najveći srebrenički cvijet. Organizacija Iskre je svoje obilježavanje 20. godišnjice od genocida uveličala i defileom kroz grad Bihać. Kao učesnica u Performansu 8372... organizacija Iskre je odala počast šehidima Srebrenice, pokazala solidarnost sa majkama, suprugama i kćerkama nevino stradalih žrtava 11.07.2015.godine i poslala poruku da je minimum minimuma za kvalitetniju budućnost i suživot, pravedno definisanje prošlosti kao genocida.Genocid u Srebrenici je jedna tužna i tegobna priča. Masovne grobnice su druga tužna i tegobna priča. Činjenica da su grobnice skrivene i da otežavaju ionako teško stanje preživjelim porodicama žrtava je treća priča. Preživjeli u Srebrenici koji kupe posmrtne ostatke i svaki pronađeni dio tijela iznova žaluju i odboluju su četvrta priča. Da preživjeli u Srebrenici žive smrt 20 godina su peta priča. Silovane majke, supruge i kćerke su šesta priča. Načini na koje su žrtve ubijane: klanje, davljenje, masakriranje, mučenje, su sedma priča. Srebrenica ima 8372 priče i još onoliko priča koliki je broj ožalošćenih. I još onoliko priča koliki je broj posmrtnih ostataka. I još onoliko priča koliki je broj prolivenih suza. I još onoliko priča koliki je broj strahova, tuge, bolova, vrisaka, jecaja, uzdaha, žalosti, za prolivenom krvlju šehida. I još onoliko priča koliko je njihovih kapi krvi. To je priča koja nikad neće biti ispričana. I to je priča nepojmljiva ljudskom razumu i shvatanju.

DA SE NE ZABORAVI! DA SE NIKAD NIKOME NE PONOVI SREBRENICA!

Zahvaljujemo se svim srcem učesnicima, inicijatoru Performansa 8372... Planinarskom društvu Horizont, učesnicima Marša mira i plesnom studiju Virus kao izvođačima. Zahvaljujemo se i svima koji su doprinijeli uspješnosti ovog historijskog događaja, Gradu Bihaću, RTVUSK, BHT1, FTV, Altexu Bihać i svim pojedincima.

U znacima počasti i solidarnosti, Ženska edukativna organizacije Iskre iz Bihaća.