Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici
AL JAZEERA BALKANS PREDSTAVLJA PROJEKT: WEB MUZEJ GENOCIDA WWW.SREBRENICA360.COM
Autor: B.net
Objavljeno: 09. Jul 2015. 19:07:15

KLIKNITE NA SLIKU I POSJETITE WEB MUZEJ GENOCIDA SREBRENICA360.COM


Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici Al Jazeera Balkans predstavlja projekt Srebrenica: WEB muzej genocida. www.srebrenica360.com

Ova interaktivna web platforma, dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom kao i na engleskom i turskom jeziku, posjetiteljima donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja, lokacijama masovnih grobnica koje su do sada pronađene, spiskom žrtava, te umjetničkim osvrtom na dešavanja u Srebrenici.

Kao prva interaktivna platforma ovog tipa Srebrenica: WEB muzej genocida nudi virtualni obilazak Memorijalnog centra u Potočarima sa panoramskim (360°) snimcima lokacije kao i omogućava i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

Ključne informacije, koje donosi ova virtualna multimedijska platforma, sada su dostupne ljudima širom svijeta i predstavljaju doprinos Al Jazeere sjećanju na žrtve srebreničkog genocida.

Projekat "Srebrenica - web muzej genocida", namijenjen je svima. Možda nešto više ljudima koji nisu, niti će ikada biti u prilici doći u Srebrenicu, da obiđu Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Lokaciju posljednjeg počivališta su odabrale srebreničke majke, koje su ostale bez sinova, muževa, očeva.

Ukopi će trajati još godinama, jer se traga za 1.200 nestalih, čija su tijela nedokučena u skrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Brojka od 8.372 ubijenih nije konačna...