DR. CERIĆ UPUTIO PISMO ZAHVLANOSTI ČLANICAMA VIJEĆA SIGURNOSTI UN KOJI SU GLASALI ZA REZOLUCIJU O SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 11. Jul 2015. 00:07:18

DR. CERIĆ: Ovaj sramotan čin Rusije neće biti zaboravljen u Bosni i Hercegovini i u međunarodnoj zajednici


Poštovane članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija,
Želio bih izraziti najdublju zahvalnost svima vama koji ste glasali jučer za rezoluciju o Srebrenici i stali na stranu dokazanih naučnih i pravnih činjenica u pogledu poziva da se Srebrenica nazove svojim pravim imenom – genocidom. Duboko bolno i obeshrabrujuće je bilo gledati Rusiju kako stoji ruku pod ruku sa negatorima genocida. Ovaj sramotan čin neće biti zaboravljen u Bosni i Hercegovini i u međunarodnoj zajednici. Rusija je ponovo dokazala da još uvijek postoji veliki broj ljudi koji tvrde da se u Srebrenici nije dogodio genocid, a time ne pokazuju poštovanje prema hiljadama žrtava kao ni žalost njihovih voljenih.

Priznavanjem Srebrenice onim što ona jeste, načinili ste velike korake u pomaganju da pravda pobijedi a to je jedini način da Bosna i Hercegovina napreduje ka ujedinjenju i postizanja mira.

Za predloženi tekst Rezolucije o Srebrenici je glasalo 10 zemalja:
Velika Britanija / Peter Wilson, SAD / Samantha Power, Jordan / Dina Kawar, Čad / Mahamat Cherif, Francuska / Francois Delattre, Španija / Roman Oyarzun, Litvanija / Raimonda Murmokaite, Malezija / Dato Ramlan Ibrahim, Novi Zeland / Gerard van Bohemen i Čile / Cristian Barros.

Uzdržane članice: Nigerija/ U. Joy Ogwu, Angola / Ismael Abraao Gaspar Martins, Venecuela / Rafael Darío Ramírez Carreño i Kina / Liu Jieyi, dok je protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici bila Rusija / Vitaly Churkin, piše mu pismu zahvalnosti koje je potpisao dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.