PREMIJER KS DINO KONAKOVIĆ: ALEKSANDRE, VEĆA JE FRKA KOD NAS KAD NA DERBIJU...
Objavljeno: 13. Jul 2015. 13:07:00
Veća je frka kod nas kad na derbiju pokušaš sa šalom jednog gradskog rivala proći kroz navijače drugog iako se svi dobro znamo pa se čak i družimo od ove tvoje, Aleksandre, koju si doživio od šačice glupana koji su te stavili u centar pažnje na dvadesetu godišnjicu genocida koji se u Srebrenici desio. Frka je jer se na tom derbiju gube bodovi.


DINO KONAKOVIĆ: Ti vraćaš tako sto negiraš presude Haskog tribunala, ponovo pokrećeš hapšenje Orića nakon što mu je suđeno, govoriš kako nećeš doći u Srebrenicu ako bude usvojena Rezolucija, lobiraš za veto. A ako si iznenađen što se ovo danas desilo, sreća tvoja pa nisi krenuo sa šalom jednog gradskog rivala kroz navijače drugog!!


U ovoj utakmici koju ti igraš izgubljeni su životi djece, žena, staraca, silovane su naše majke i sestre. I nisi, istina, dočekan aplauzom, valjda si to očekivao.

Tvoje ponašanje tokom incidenta i spinovane, pripremljene izjave nakon incidenta također su interesantne. Kažeš navijačka grupa iz Srbije?

Dočeka te majka srebrenička i zakači ti cvijet na rever, suzu pusta, srce si joj slomio kad si prije tih dvadeset godina govorio kako ćete za jednog Srbina ubiti stotinu muslimana, možda je baš neko njen iz te tvoje matematičke jednačine, a stavlja ti cvijet na rever i pruža ti ruku.

Ona tebi ruku pruža Aleksandre, nije teza da ti nekome pružaš ruku i da ostaje ispružena. Jesi li vidio majku Fatimu koja je danas u mezar spustila ostatke svog maloljetnog, jedinog djeteta?

I one je tebi pružila ruku, njoj tvoja ruka ne treba. Iskoristi te pružene ruke da sapereš savjest i očistiš obraz svih čestitih i poštenih Srba, da se ogradiš od onih koji su počinioci genocida koji se u Srebrenici desio.

I ako si zagovornik pomirenja, daj nam lokacije ostalih grobnica u kojim se nalaze kosti našh šehida, još tražimo njih više od 1200 samo na ovoj lokaciji, pomozi da se nađu!

Ako si zagovornik pomirenja, obiđi povratnička mjesta i razgovaraj sa povratnicima koji svaki dan u svojim čaršijama sreću svoje dželate, one koji su ih hapsili, tukli, ubijali. a sad se slobodno istom čaršijom kreću! Oni su tebi pružili ruku!!

Ti vraćaš tako sto negiraš presude Haskog tribunala, ponovo pokrećeš hapšenje Orića nakon što mu je suđeno, govoriš kako nećeš doći u Srebrenicu ako bude usvojena Rezolucija, lobiraš za veto. A ako si iznenađen što se ovo danas desilo, sreća tvoja pa nisi krenuo sa šalom jednog gradskog rivala kroz navijače drugog!!

Samo još jedno da znaš, ovdje živi jedna nova generacija pametnih i mladih ljudi, hrabrih. Navikli da prvi pružaju ruku, ali više ne spuštaju gard! Znaju i sta je spin, to se kod nas zove šuplja...

(Dino Konaković, Radiosarajevo.ba )