DIREKTOR INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA IUNP, DR. MURATOVIĆ, UČESTVOVAO NA KONFERENCIJI O SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Jul 2015. 20:07:16


Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Sarajevu organizirali su trodnevnu Međunarodnu naučnu konferenciju na temu "Srebrenica 1995 - 2015: EVALUACIJA NASLIJEDJA I DUGOROCNIH POSLJEDICA GENOCIDA", na kojoj je učestvovalo više od 80 renomiranih istraživača iz zemlje i svijeta.

Svečano otvaranje Konferencije je bilo u četvrtak, 09. jula 2015 godine u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojem je, pored učesnika, prisustvovao i veliki broj gostiju iz političkog, javnog i kulturnog života.

Prvog dana Konferencije je u okviru 6 zasebnih a međusobno povezanih sesija svoja izlaganja imalo 48 učesnika Konferencije.

Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu dr. Admir Muratović imao je zapaženo izlaganje u okviru prvog panela, zajedno sa nekoliko eminentnih stručnjaka iz ove oblasti među kojima su bili: prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje genocida, Univerzitet u Sarajevu, dr. Mirko Pejanović, Univerzitet u Sarajevu, Diego E. Arria, bivši ambasador Venecuele u UN, Keith Doubt, Univerzitet Wittenberg, USA, David Pettigrew, univerzitet Southern Connecticut State, U.S.

Prvog dana izlaganje na Konferenciji imao je i prof. dr. Šefket Krcić, profesor filozofije na IUNP.
Drugi dan Konferencije održao se, u petak, 10. jula 2015. u Tuzli.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru predstavljao je doc.dr. Rejhan Kurtović koji je imao izlaganje na temu: Deklaracija o Srebrenici između potreba i stvarnosti.

Završni dan Konferencije bio je 11. jula u Potočarima.

Ova međunarodna naučna konferencija bila je dio zvanicnog programa obiljezavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.