Uzurpiranje prava da o jeziku jednog naroda arbitrira drugi narod, predstavlja dno nekulture i bezdan primitivizma!
VRIJEME PRAVEDNOG GNJEVA
Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 28. Sep 2015. 04:09:21

Akademik dr. Ferid MUHIĆ: Odavno je već došlo vrijeme gnjeva, Bošnjaci! Došlo i prošlo! Nečuveno je da vam neko nameće ime kojim ćete zvati svoj sopstveni jezik, o Bošnjaci! Takav bezobrazluk dostojan je vašeg pravednog gnjeva. Takva drskost mora probuditi u vama spremnost da ne žalite ni krv, ni znoj, ni suze! Jer takvo nasilje je gore od bacanja raketnih projektila! Projektili ubijaju tijelo, ovi bi da ubiju duh cijelog naroda! Vrijeme je da pokažete da ni bosanskom kurjaku niko ne može nekažnjeno stati na rep! Pogotovo ako se zna da u Bitaniji i tako nikada nije bilo lavova, a u Bosni, Bogu hvala, još se nađe po koji kurjak!


Iz čarapa, a ne samo iz cipela me izbacuje to što ste u sebi ugasili gnjev, Bošnjaci! Jer gnjev je glas povrijeđenog u nama, opomena onome kome je nanijeta nepravda! Gnjev mu nalaže da nepravdu ne otrpi, ne prešuti, da preko nepravde ne pređe. Da nepravdu ispravi i vrati sebi dostojanstvo! Da učvrsti samopoštovanje i uspostavi integritet sopstvenog moralnog bića!

Na toj osnovi, i upravo iz tih razloga, uvriježila se i svakome postala razumljiva sintagma “pravedni gnjev“. I na osnovu tih istih razloga, svako razumije da bijes treba suzbiti, kontrolisati, a da gnjev treba razbuditi i rasplamsati. Jer, gnjev nije isto što i bijes! Gnjev otvara oči; bijes je slijep. Gnjev se usmjerava na onoga ko je počinio nepravdu; bijes se okreće protiv onoga kome je nepravda nanijeta; gnjev vraća svijesti i uspostavlja samosvijest; bijes oduzima svijest i uništava samosvijest; gnjev donosi poštovanje; bijes izaziva prezir!


Smjesta treba prekinuti svaki razgovor oko imena bosanskog jezika. Uzurpiranje prava da o jeziku jednog naroda arbitrira drugi narod, predstavlja dno nekulture i bezdan primitivizma! Ne postoji drugi narod na ovoj planeti koji bi dozvolio takvo brutalno nepoštovanje svog nacionalnog identiteta, kakvo predstavlja pokušaj da se Bošnjacima nametne ime njihovog nacionalnog jezika! Bez bilo kakve najave, neka se svugdje gdje vi vodite glavnu riječ, naziv 'srpski jezik' ukine i neka se oficijalno uči kao srbijanski (ili šumadijski) jezik. I neka tako ostane sve dok god se oni ne upristoje i u sve škole ne vrate naziv bosanski jezik; tek tada, i nikako prije, ne vraćajte ime njihovom jeziku.
Klasičan i više nego poučan primjer snage pravednog gnjeva predstavlja ponašanje Engleske, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva u svim situacijama u kojima je ovoj državi nanijeta nepravda. Kada je, početkom Drugog svjetskog rata, Njemačka armija zasula London svojim raketnim projektilima “vau 1“ i “vau 2“, Winston Churchill je razbudio i rasplamsao gnjev svih Britanaca protiv Njemačke. Nije podlegao slabosti da pruži plašljivo ruku pomirenja, moleći da se bombardovanje zaustavi; nije se prepustio ni slijepom bijesu da bezglavo jurne na neprijatelja, koji je samo to i čekao. Obuzet pravednim gnjevom, razbuktao je to isto plemenito osjećanje pravednog gnjeva u svim britanskim građanima i pozvao ih da vatru svog gnjeva ne gase dok ne prinude Njemačku, na bezuslovnu kapitulaciju. “Prolivaćemo krv, lićemo znoj, ronićemo suze, ali nećemo prestati da se borimo protiv Njemačke dok ne uđemo u Berlin“ – ove riječi njegove čuvene izjave održale su oganj tog pravednog gnjeva sve do bezuslovne kapitulacije njemačkog Trećeg Reicha, i do ulaska britanskih trupa u razoreni Berlin, zajedno sa saveznicima! U Berlinu su britanske trupe i ostale, dok god je to britanska vlada smatrala potrebnim. I pri tom, Churchill i Britanija nisu ostali upamćeni kao agresori. Jer njihov gnjev se punom snagom usmjerio protiv onoga ko im je nanio nepravdu, vratio je svijesti one britanske građane koji su se kolebali tražeći neki pomirljiv izlaz, osnažio je samosvijest cijele nacije i donio veliko međunarodno poštovanje Ujedinjenom Kraljevstvu.

Još drastičniji primjer nulte tolerancije nepravde i buđenja gnjeva cijele nacije na najmanju povredu nacionalnog ponosa, predstavlja ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva nakon okupacije Foklandskih Ostrva od strane Argentine 1982. godine. Iako je svega 300 km udaljen od Argentine a više nego 12.000 km od Britanije, činjenica da je ovaj arhipelag formalno bio dio britanskih prekomorskih teritorija (Overseas Territories), za vladu Ujedinjenog Kraljevstva, koju je tada predvodila Margaret Tatcher, bila je dovoljan razlog da na okupaciju odgovori objavom rata Argentini. Kao i Churchill, i Tacher je razbudila ponos i raspalila gnjev nacije izjavom da “britanskom lavu niko ne smije nekažnjeno stati na rep“. Britanija je taj rat dobila za manje od dva mjeseca; Margaret Tacher je nezapamćenom većinom glasova dobila izbore koje je, po svim procjenama neposredno prije ovog rata, morala katastrofalno izgubiti. Zemlja je ponovo potvrdila status velike sile a Britanci učvrstili reputaciju nacije koja najžešćim gnjevom kažnjava svaku nepravdu koja joj se nanese. Falklandska Ostrva (na kojima živi manje od 3.000 ljudi), i danas su dio Overseas Territories, a Britanija i danas čvrsto odbija sva nastojanja Argentine da o njihovom statusu počne bilo kakve pregovore.

Uvjerenje da je “svako dijete rođeno kao Englez, samim tim dobilo najveći bingo ovoga svijeta“, koje Englezi smatraju očiglednom istiniom, nije bez osnove. Ono je izgrađeno upravo na složnom reagiranju cijele nacije da pravednim gnjevom odgovori na svaku nepravdu ili uvredu, kao na svom nerazorivom temelju. Zbog toga se njima, rjeđe nego bilo kom narodu, nanose nepravde i dešavaju stradanja.

Bošnjacima se, kontinuirano, i poslije stvaranja suverene države Republike Bosne i Hercegovine, neprestano nanosi nepravda i dešavaju im se stradanja svih vrsta. Odmah nakon okončanja vojne agresije, 1995., nametnut im je Daytonski dogovor kojim je ova država uništena kao jedinstvena teritorijalna i pravna cjelina. Atribut države “Republika“, oduzet je samo zato da bi se nepravedno darovao njenom manjem dijelu, stvorenom upravo istom tom vojnom agresijom. Taj manji dio, uz nepravedno oduzeti atribut “Republika“, koji mu je još nepravednije poklonjen, krstio je sebe pridjevom a ne imenom, koji direktno i suprotno svim međunarodnim normama ne odgovara na pitanje kako se zove, nego čija je to teritorija! Iako je otkinuo 49% Bosne, taj dio ne samo što se više ni nominalno ne zove “Bosna“, nego svojim najlon nazivom isključuje i svaku pomisao na takvo nešto, deklarišući je kao “Srpsku“ državu (dakle, kao državu koja je u vlasništvu Srba, koja kao “srpska“, pripada Srbima) i to još u statusu republike!


Atribut države “Republika“, oduzet je samo zato da bi se nepravedno darovao njenom manjem dijelu, stvorenom upravo istom tom vojnom agresijom. Taj manji dio, uz nepravedno oduzeti atribut “Republika“, koji mu je još nepravednije poklonjen, krstio je sebe pridjevom a ne imenom, koji direktno i suprotno svim međunarodnim normama ne odgovara na pitanje kako se zove, nego čija je to teritorija! Iako je otkinuo 49% Bosne, taj dio ne samo što se više ni nominalno ne zove “Bosna“, nego svojim najlon nazivom isključuje i svaku pomisao na takvo nešto, deklarišući je kao “Srpsku“ državu (dakle, kao državu koja je u vlasništvu Srba, koja kao “srpska“, pripada Srbima) i to još u statusu republike!


Uz brda nepravdi koje su vam nanijete, sada bi još i da vam preimenuju vaš nacionalni jezik! Da vas pogaze i do kraja ponize, presuđujući kako ćete vi zvati svoj sopstveni maternji jezik! I to upravo oni isti koji su izvršili vojnu agresiju na međunarodno priznatu suverenu državu, punopravnu članicu OUN - Republiku Bosnu i Hercegovinu! I pri tom, oni koji su svoj prvi Rječnik (da, tako se zove prvi rječnik srpskog jezika koji je dvije stotine godina poslije prvog rječnika bosanskog jezika, sastavio Vuk Karadžić – Rječnik srpskog jezika, a ne Rečnik srpskog jezika!) dobili na temeljima leksike, fonetike i gramatike bosanskog jezika! Na temeljima vašeg maternjeg i nacionalnog jezika, razumijete li, Bošnjaci!?

Na sve to, od vas Bošnjaka nema odgovora. Ne samo da nema pravog odgovora; nema nikakvog odgovora s vaše strane! Znam, mnogi se pitaju u sebi šta smo Bogu skrivili da nas takva sudbina zadesi?! Većina se pita između se, ponajviše njih se pita u sebi; tek poneko postavi to pitanje i javno i glasno: Šta nas je to snašlo, kakva će nas još stradanja zadesiti?


Nikome ne smijete dopustiti ne samo da o tome odlučuje, nego ni usta da otvori na tu temu! Vaš se jezik od davnina zove bosanski, a ne bošnjački, i tako će ostati! Tako to mora ostati! Podignite glave, ispravite se! Ne dopustite da vam se više ni jedna nepravda dogodi a da na nju ne reagujete pravednim gnjevom. Sada je pravo vrijeme za pravedni gnjev. Uvijek će biti pravo vrijeme za pravedni gnjev svakog naroda, dok god se nekom narodu događaju nepravde! Kad god vam se nanese neopravda, vrijeme je za gnjev, vrijeme je vašeg pravednog gnjeva, upamtite to dobro i više to nikada ne zaboravljajte, o Bošnjaci!
Dublji su korijeni ovoga što se vama događa, Bošnjaci! Nisu vas zadesila sva stradanja (a i njih je bilo i previše); mnoga su vam se dogodila! Mnoge nevolje i nepravde, mnoga stradanja od ovih sa kojima danas kuburite, uključujući tu i ovaj skandal sa nametanjem imena vašem jeziku i to od istih onih koji su preuzeli vaš jezik kao svoj samo proglasivši ga svojim, nisu vas zadesila nego vam se događaju. Kao što gnjev i bijes nisu isto, tako ni nevolje koje nas zadese, nisu isto što i nevolje koje nam se događaju! Zadesi nas neki belaj koji nismo mogli spriječiti, zlo u kom nema naše krivice. A događa nam se nevolja koju trpimo svojom krivicom. Ono što nas zadesi, dolazi, takoreći iznebuha i niotkuda! Kao što u onome što nas zadesi nema naše krivice, tako iza toga ne stoji nikakav konkretni krivac, nego ono što se kaže – zla sreća! Splet okolnosti koje od nas zahtijevaju svo znanje, svu odvažnost i dovitljivost, spremnost na žrtve i istrajnost u podnošenju onoga što nas je zadesilo! Sa onim što nam se događa, stvari stoje sasvim drugačije. Tu smo na terenu socijalne interakcije, sa konkretnim akterima i njihovim konkretnim postupcima prema kojima možemo zauzeti stav i preduzeti korake. Posebno kada je riječ o nepravdi ili zlu koje nam se nanosi!

Zloj sudbini ne možeš razbiti nos, ali zlom čovjeku možeš! Znati onoga ko stoji iza takvih postupaka, predstavlja pravi blagoslov. Koliko mudrosti i istine ima u molitvi Sačuvaj me Bože od nevidljivog zla ! Sa vidljivim zlikovcem će se odlučan čovjek uvijek spremno uhvatiti u koštac! Potrebno je samo dovoljno samopoštovanja da shvatiš da niko nije više čovjek nego što si to ti. Kao što veliki krug nije više krug, nije okrugliji od malog kruga, tako ni veliki čovjek nije više čovjek od malog čovjeka, ni veliki narod nije više narod od malog naroda! Niko nije više čovjek od tebe, Bošnjače, da bi imao pravo da ti nanosi nepravdu; i ti, Bošnjače, nisi od nikoga manje čovjek da bilo čiju nepravdu trpiš, ni da odustaneš od svog prava da na svaku nepravdu odgovoriš pravednim gnjevom! Upamti to i za sebe i za svoj narod.

Samo ako se držiš ove svete obaveze da ne gušiš svoj gnjev pred nepravdom nego da ga hrabro i bez ustezanja raspiriš, pomoći ćeš i sebi i svom narodu! Ne znam ni jednog čovjeka koji se pokajao zbog svoje hrabrosti da se odupre nepravdi! I ne znam ni jednog koji je pred nanijetom nepravdom pognuo glavu a da se nije pokajao!

Jedini način da spriječimo nepravdu koju nam nanose poznati počinitelji, i da nam se to zlo više ne događa jeste da tim počiniteljima uzvratimo punom mjerom! Jer zlo nam se događa (a ne zadesi nas), samo kada trpimo nepravdu na koju smo mogli odgovoriti – i reći ću – na koju smo bili dužni odgovoriti! – upravo pravednim gnjevom! Odavno je već došlo vrijeme gnjeva, Bošnjaci! Došlo i prošlo! Nečuveno je da vam neko nameće ime kojim ćete zvati svoj sopstveni jezik, o Bošnjaci! Takav bezobrazluk dostojan je vašeg pravednog gnjeva. Takva drskost mora probuditi u vama spremnost da ne žalite ni krv, ni znoj, ni suze! Jer takvo nasilje je gore od bacanja raketnih projektila! Projektili ubijaju tijelo, ovi bi da ubiju duh cijelog naroda! Vrijeme je da pokažete da ni bosanskom kurjaku niko ne može nekažnjeno stati na rep! Pogotov ako se zna da u Bitaniji i tako nikada nije bilo lavova, a u Bosni, Bogu hvala, još se nađe po koji kurjak!


Pitanje naziva nacionalnog jezika nije tema za nikakve političke polemike, kao što nije pitanje za sterilne akademske, niti pak za naučne i kvazinaučne rasprave! Pitanje naziva nacionalnog jezika nije pitanje nikakve nauke, svejedno da li je jalova ili plodna. Ime nacionalnog jezika, pogotovo izmjena njegovog tradicionalnog imena, jednostavno nije legitimna tema za nikoga osim za narod koji tim jezikom govori! “It is not open for negotiation!“ Ta tema je zatvorena.


Ako politički vrh, odgovoran za promociju i zaštitu interesa Bošnjaka, ne može spriječiti ovaj pokušaj ponižavanja njihovog nacionalnog identiteta, može mu parirati tako što će arogantne primitivce izložiti istom poniženju! Ako ne može spriječiti da Srbi, tamo gdje im to njihov nepravedni zakon dopušta, oficijalno uvedu nakaradno ime za bosanski jezik, oni mogu uskladiti svoje zakone i uvesti nakaradno ime za srpski jezik. Smjesta treba prekinuti svaki razgovor oko imena bosanskog jezika. Uzurpiranje prava da o jeziku jednog naroda arbitrira drugi narod, predstavlja dno nekulture i bezdan primitivizma! Ne postoji drugi narod na ovoj planeti koji bi dozvolio takvo brutalno nepoštovanje svog nacionalnog identiteta, kakvo predstavlja pokušaj da se Bošnjacima nametne ime njihovog nacionalnog jezika! Bez bilo kakve najave, neka se svugdje gdje vi vodite glavnu riječ, naziv 'srpski jezik' ukine i neka se oficijalno uči kao srbijanski (ili šumadijski) jezik. I neka tako ostane sve dok god se oni ne upristoje i u sve škole ne vrate naziv bosanski jezik; tek tada, i nikako prije, ne vraćajte ime njihovom jeziku. Jer nije na vama red da preduzmete gest dobre volje, nego na njima! Niste vi ponizili njih, nego su oni pokušali poniziti vas. Pa ih je snašlo samo ono što su mislili da mogu nekažnjeno i bez posljedica učiniti vama!

Pitanje naziva nacionalnog jezika nije tema za nikakve političke polemike, kao što nije pitanje za sterilne akademske, niti pak za naučne i kvazinaučne rasprave! Pitanje naziva nacionalnog jezika nije pitanje nikakve nauke, svejedno da li je jalova ili plodna. Ime nacionalnog jezika, pogotovo izmjena njegovog tradicionalnog imena, jednostavno nije legitimna tema za nikoga osim za narod koji tim jezikom govori! “It is not open for negotiation!“ Ta tema je zatvorena.

Nikome ne smijete dopustiti ne samo da o tome odlučuje, nego ni usta da otvori na tu temu! Vaš se jezik od davnina zove bosanski, a ne bošnjački, i tako će ostati! Tako to mora ostati! Podignite glave, ispravite se! Ne dopustite da vam se više ni jedna nepravda dogodi a da na nju ne reagujete pravednim gnjevom. Sada je pravo vrijeme za pravedni gnjev. Uvijek će biti pravo vrijeme za pravedni gnjev svakog naroda, dok god se nekom narodu događaju nepravde! Kad god vam se nanese neopravda, vrijeme je za gnjev, vrijeme je vašeg pravednog gnjeva, upamtite to dobro i više to nikada ne zaboravljajte, o Bošnjaci!

Ako je još nedogledno daleko vrijeme u kome će dijete koje se rodi kao Bošnjak, samim tim dobiti najveći bingo ovoga svijeta, ovo je svakako put prema budućnosti u kojoj će mu to donijeti dostojanstven život i poštovanje!

Podignite glave, ispravite se! Ne dopustite da vam se više ni jedna nepravda dogodi a da na nju ne reagujete pravednim gnjevom. Sada je pravo vrijeme za pravedni gnjev.