LJILJANI NA BOBOVCU: BOSANSKI PATRIOTI OBILJEŽILI GODIŠNJICU SMRTI BOSANSKE KRALJICE KATARINE I KRUNISANJE KRALJA TVRTKA I KOTROMANIĆA
Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 26. Oct 2015. 14:10:50
POČAST DOMOVINI BOSNI KADA JE POSTALA KRALJEVSTVOM: U nedjelju, 25. oktobra t.g., u organizaciji AntiDayton pokreta i Facebook grupe Kraljevina Bosna, održan je najavljeni pohod na srednjovjekovni bosanski kraljevski grad Bobovac.Nakon jučerašnjih falsifikatora koji su na pogrešan datum obilježili dan smrti kraljice Katarine, danas je oraganizovani pohod uradio obilježavanje dva jako važna datuma, ali pod kraljevskim zastavama sa šest zlatnih ljiljana. Akcija obilježavanja godišnjice i pohod organizovani su spontano, te je u kratkom vremenu napravljen konkretan dogovor, koji se pretvorio u iznajmljivanje autobusa za one koji su danas posjetili Bobovac, kao i u pregršt zastava sa ljiljanima. Put ka Bobovcu započeo je u Sarajevu u 8:00 sati ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, te se nastavio preko Vogošće i dalje starim putem preko Ilijaša i Visokog, do Kaknja, a potom dalje do Kraljeve Sutjeske. Određeni broj prijavljenih za ovaj pohod došao je automobilima i drugim vrstama privatnog prevoza. Nakon kratkog okupljanja u Kraljevoj Sutjesci, grupa od pedesetak građana krenula je prema Bobovcu, dok je jedan broj takođe čekao naš dolazak kraj mauzoleja na srednjovjekovnom prijestolnom gradu Bosne.

Današnje emocije se ne mogu opisati, jer je prije svega ovaj lijep dan iskorišten na najbolji mogući način. Isti je dodatno uljepšan velikim brojem zastava koje su stigle na Bobovac, te na primjeren način odale počast pretposljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, kao i našem najmoćnijem kralju, velikom bosanskom sinu, kralju Stipanu Tvrtku I Kotromaniću, koji se krunisao za kralja Bosne na dan 26. oktobra, 1377.Naša namjera je iskrena, kao i u svemu drugo, a nakon ovoga danas namjeravamo ovu posjetu na dva dana 25.10. i 26.10. podići na daleko veći nivo, te objasniti neznalicama i falsifikatorima da u Bosni i Hercegovini ne postoje ničiji kraljevski gradovi osim BOSANSKI. Bosanski kraljevski gradovi, bosanskih kraljeva, bosanskih kraljica i bosanskih patriota.

Jučerašnji organizovani cirkus u režiji kardinala Vinka Puljića i Ministrice odbrane (pitamo se čije) Marine Pendeš mora biti već jednom zaustavljen. Jučerašnja parada zastava Republike Hrvatske, tzv. HVO-a i HV-a, te mnogih hrvatskih jedinica, jednostavno su uvreda za našu inteligenciju, za našu prošlost, te vrijeđanje naše historije i nasljeđa, kao i otimanje našeg identiteta. Nije nam zaista jasno zašto neko šuti u državi na ovakve istupe ali nam je itekako jasno zašto neko organizuje ovakve cirkuse.Ovo je klasično falsifikovanje i iskrivljivanje historije Kraljevine Bosne od strane onih koji imaju jako dobro znanje o tome čiji su srednjovjekovni gradovi u našoj zemlji. Zaista je apsurdno gledati da se na Bobovcu i na drugim srednjovjekovnim bosanskim gradovima vijore zastave koje apsolutno nemaju nikakve dodirne tačke sa historijom našeg ponosnog kraljevstva.Nazivanjem bosanskih srednjovjekovnih gradova “HRVATSKIM KRALJEVSKIM GRADOVIMA” (sic!) samo se zabija mač u grudi onih koji jako dobro znaju čiji su to gradovi. Zabija se mač u grudi građana koji vole ovu zemlju, te zlonamjerni prave jedan dodatni razdor među građanima naše predivne zemlje. Zastava srednjovjekovne Bosne bila je od bijelog platna, te je na njenom dnu bilo razdvojeno platno u vidu lastinog repa. Grb je bio azurni štit na kojem je u sredini bila srebrna greda sa stiliziranom vinovom lozom u sredini. Sa obje strane srebrne grede bila su po tri zlatna ljiljana. Po ovoj zastavi napravljena je i međunarodno priznata zastava nezavisne, suverene Republike Bosne i Hercegovine. Ta zastava je također bila zastava svih građana zemlje koji su se izborili da njihova zemlja bude članica UN-a kao 177. članica.

Zapamtite dobro, nećemo NIKADA odustati od naših gradova, našeg nasljeđa i naše historije, te ćemo dati sve od sebe da iduće godine u ovo doba na ovaj datum na Bobovcu bude daleko veći broj ljudi koji iz srca poštuju prošlost svoje zemlje. Istrajat ćemo do kraja u tome, ali i sasvim opravdano, jer falsificiranje historije banovine, kraljevine, države Bosne je postala rutina na sve strane, te se niko od falsifikatora ne srami da javno govori o tome, a i zašto bi se sramili, kada kritike od onih koji bi trebali štititi Bosnu uopšte ne stižu.Veliki sram i stid trebaju osjećati svi nastavnici historije, profesori, svi emeritusi i akademici, tj sva intelektualna lica, pa i određeni broj građana, što dozvoljavaju kaljanje historije naše zemlje svojom šutnjom, dozvoljavajući da nam tuđe zastave paradiraju po srcu naše Jedne i Jedine.
“Gospodo” draga, vaše diplome vas obavezuju na reakciju, te bi bilo i prirodno i ljudski, patriotski ali i naučno i profesionalno da svoje znanje i svoju struku iskoristite u svrhu očuvanja Bosne i njenog identiteta. Vašom šutnjom i inertnošću samo olakšavate posao onima koji PRISVAJAJU dijelove Bosne i bosanske historije.Zahvaljujemo se svima onima koji su danas bili učesnici ovog obilježavanja, a posebno zahvaljujemo gospođi Edini Bašić, koja je u svojoj privatnoj režiji finansirala današnji iznajmljeni autobus, zastave, piće itd. Sve današnje goste pozivamo da dođu i naredne godine, a i svih narednih godina, ali isto tako pozivamo i sve one koji Bosnu smatraju svojom Majkom, da dođu na Bobovac, te ponesu sa sobom zastavu koja je krasila srednovjekovne bosanske dvorove, u svom njihovom sjaju, piše u informaciji za javnost koju su ispred organizatora AntiDayton pokret i Facebook grupa: Kraljevina Bosna – Kingdom of Bosnia potpisali Nihad Aličković i Alen Mahović.