VISOKA DELEGACIJA POSJETILA BOČINJU
Autor: Enes Imamović
Objavljeno: 13. Dec 2015. 14:12:04


Nakon što su šef Misije OSCE-a u našoj zemlji Jonathan Moore, u pratnji ambasadora SAD-a, Francuske i Japana te predstavnika ambasada više zemalja EU-a, Njemačke, Francuske, Italije, Slovenije i drugih posjetili u srijedu Žepče i Maglaj, naredno mjesto obilaska bila je Bočinja.
Visoki zvaničnici su sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o sanaciji šteta nakon prirodne neseće, suživotu i toleranciji. "Maglaj, čitava općina, uključujući i mjesnu zajednicu Bočinja, dokaz je suživota i napretka, dokaz svega što je dobro u životu" - kazao je tom prilikom Moore.

Delegaciju su ispred škole u Bočinji dočekali predsjednik mjesne zajednice Boro Jevtić i njegov zamjenik Enes Imamović. Dočeku su prisustvovali i predsjednik susjedne mjesne zajednice Bakotić i direktor osnovne škole 'Maglaj' kojoj pripada područna škola 'Bočinja'.Jevtić je istakao koliko ovo mjesto broji stanovnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, da u njemu nema nikavih problema i da je Bočinja primjer lijepog suživota i međusobnog pomaganja stanovnika. Naveo je poteškoće u infrastrukturi, nedostatak poligona za dječje igralište, uličnu rasvjetu puta za gornju Bočinju i nedostatak pitke vode zbog dotrajalosti vodovodne mreže.

Imamović je zahvalio visokim zvaničnicima na posjeti i kazao da i veće mjesne zajednice nisu zaslužile da ih tako visoka delegacija posjeti, ali da je zalaganje stanovnika ove mjesne zajednice očito prepoznato od strane javnosti. Istakao je da je ovo mjesto godinama bilo prikazivano u negativnom svjetlu i ne krivicom njegovih stanovnika, jer oni nisu bili u prilici da dođu do medija da tu priču demantuju."Dok smo mi ovdje sami uspostavljali pohvalne međuljudske odnose sa komšijama druge nacionalnosti – kazao je Imamović – i nismo čekali da nam to neko sa strane kaže, nismo se imali kad medijski eksponirati. Radi toga smo ponosni na sebe i iza Borine i moje priče stoje svi Bošnjaci i Srbi ovog kraja."

Imamović je naveo primjere lijepih komšijskih odnosa Milana i Enesa, Sulje i Vojislava, zatim Dragana koji je od poplave spasavao Reufa i Šerifa, a oni od poplave spasavali drugog Srbina, Uzeira koji je ukazao pomoć Draganu kad se povrijedio i drugi pohvalni primjeri.

Direktor škole je govorio o potrebama škole. Prisutan je bio i načelinik Maglaja sa svojim saradnicima. Ambasadori su posjetili učionicu u kojoj su im djeca ispričala nekoliko svojih doživljaja i upriličila par recitacija. Posjeta je okončana zajedničkim ručkom.