Konferencija „Rukovanje za mir, ljubav i jedinstvo“
U BOŠNJAČKOM ISLAMSKOM CENTRU NA RICHMOND HILLU ODRŽANA KONFERENCIJA PREDSTAVNIKA NJUJORŠKE POLICIJE I LIDERA VJERSKIH ZAJEDNICA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. Dec 2015. 21:12:27


U srijedu večer, 16. decembra 2015., u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu u organizaciji Međuvjerskog vijeća za razvoj zajednice (The interfaith council for community development) održana je Konferencija za Mir i sigurnost. U radu konferencije su učestvovali predstavnici vjerskih zajednica, odbornici u gradskim vijećima iz više njujorških općina, te članovi različitih vjerskih i etničkih zajednica.

U ovodnom dijelu konferencije predstavnici njujorške policije (NYPD), Načelnik detektiva vodnik Patrick R. Rodrigo i inspektor Jeff Sttiv (106 Pcnt.), priredili su PP prezentaciju sa kojom su prisutne upoznali o dešavanjima u New Yorku, kako i na koji način reagirati i kome se obratiti na sve vidove kriminala, diskriminacije, podstrekivanje terorizma, zločina iz mržnje, izazivanje međuvjerske mržnje, govora mržnje...Tema je kod prisutnih izazvala zapaženo interesovanje. Prisutni su uz pitanja koja su uputili policijskim službenicima diskutovali o problemima sa kojima se susreću. Iz primjera diskutanata dalo se primjetiti da su muslimani, posebno muslimanke sa hidžabom, često na udaru diskiriminacije, govora mržnje, prijetnji... Također su na sličanom udaru i članovi hinduske zajednice.

Mohamed Hack, osnivač i predsjednik Međuvjerskog vijeća za razvoj zajednice u više navrata je apelirao na prisutne, različitih vjerskih ubjeđenja, da se uključe u rad pomenutog Vijeća kako bi zajedničkim radom osigurali svima u zajednici mirniji i bolji život.U nastavku programa otvoren je panel u kojem su učestvovali lideri svih vjerskih zajednica, imami, fratri, rabini... Moderator panela je bio imam Ahmed Hamid.

Svi učesnici panela u obraćanjima su osudili sve vrste nasilja ili terorizma koji pojedinci čine u ime vjere, ali i zločine i govor iz mržnje koji se iz bilo kojeg razloga čini prema vjernicima bilo koje zajednice i vjerske pripadnosti.
Ispred bošnjačke zajednice prisutnim se kratko obratio h. Smajle Srdanović, predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje u New Yorku koje je izrazio zadovoljstvo da se jedan ovakav važan skup održava u Bošnjačkom islamskom centru. Vrata naše džamije i centra su otvorena za sve dobronamjerne ljude, naglasio je on.

- Trebamo raditi zajedno za mir i slobodu sviju nas. Trebamo puno više uraditi za sestre koje nose hidžab. Znamo da ima puno više problema nego što je prijavljeno, rekao je Srdanović.
On je također naglasio da muslimani, posebno mladi, svoje znanje trebaju da stiču samo od svojih imama u svojim džamijama i mesdžidima, a ne kod bilo kojih pojedinaca i na nepoznatim mjestima.
-Kao muslimani šta trebamo uraditi? - pitao se Srdanović, - trebamo otvoriti naše kuće i džamije da naši susjedi i prijatelji nemuslimanu upoznaju islam i nas muslimane i da shvate da je islam – mir, i ništa drugo, rekao je on.- Članovi naše zajednice su iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Srbije... ovdje smo došli kao izbjeglice jer smo iz naših kuća i naših mjesta prognani, pa iako u tim sredinama nismo bili većina, pa iako mnogi od nas nismo praktikovali islam, ali neovisno na to ubijali su nas i proganjali samo zato što smo muslimani. U Bosni je u genocidu ubijeno preko dvjesta hiljada Bošnjaka – muslimana...

On je na kraju pozvao muslimane da koriste prostorije Bošnjačkog islamskog centra, kao i prijatelje nemuslimane koji su također dobrodošli.

Na konferenciji su prisustvovali pored predstavnika i članova IZPG, pedstavnici BHICNY, BIKC Astorija i dr.

Konferenciju „Rukovanje za mir, ljubav i jedinstvo“ je organiziralo Međuvjersko vijeće za razvoj zajednice u koordinaciji sa h. Agom Kolenovićem i Odborom IZ Plav-Gusinje u New Yorku. Za nadati se da će ovakvih korisnih skupova u bošnjačkoj zajednici biti više u budućnosti.


Organizatori imam Ahmed Hamid i Mohamed Hack