Švicarska: Aktivnosti Udruženja Prosvjetitelj - Muallim
OSNOVANI U OPKOLJENOJ SREBRENICI 1993., DJELUJU U CIJELOJ BIH I DIJASPORI
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 09. Feb 2016. 12:02:37

Lijepo druženje u organizaciji ženske sekcije


Govoriti o ljudima volonterima, odnosno o onima, koji dio sebe, na dobrovoljnoj osnovi, ulažu za dobrobit zajednice u svakom slučaju zaslužuje puni respekt. U državi Švicarskoj na Dan volontera takvim ljudima se ukazuju posebne počasti, vrše prijemi kod nadležnih institucija i odaje puno priznanje za njihov trud. Naša država BiH je puna takvih Udruženja, ali zasigurno, sva ona nisu osnovana sa istim motivima, namjerama, ciljevima, a posebno nisu isti po rezultatima svoga djelovanja. Jedno od onih, za koje se sa sigurnošću može reći da istrajava na zacrtanoj misiji borbe za čovjeka, vjeru i državu, svakako je Udruženja za afirmaciju pozitivnih univezalnih vrijednosti „Prosvjetitelj muallim“ iz Srebrenice. Osnovano u najtežim uvjetima, u opkoljenoj Srebrenici 1993., ovo Udrženje je preraslo svoj lokalni karakter, te svoje aktivosti proširilo na cijelu BiH, kao i na dijasporu.

Njihovo prvo predstavljanje u Švicarskoj je naišlo na izuzetno dobar, topao prijem, tako da se nije puno čekalo na osnivanje podružnice za Švicarsku, koje se desilo 29. 08. 2015. u Cirihu.
Za predsjednika je izabran Senad Džihanović, a za predsjednika Skupštine Hasan Pinjić.

U vrlo kratkom vremenu ova podružnica za Švicarsku je realizovala nekoliko izuzetno vrijednih projekata. I prije zvačnog osnivanja, pokrenuli su ramazansku akciju u kojoj je prikupljeno oko 80 hiljada KM, a sva sredstva su uložena potpuno namjenski. Od paketića za djecu, preko kratkoročne pomoći teže ugroženima, zatim darivanja svih novorođenčadi (po 500 KM), pa do projekata održivog povratka, kroz stočarski fond, mini farme, poljoprivredni poticaj, itd.


Promotori knjige "Ornamenti ljubavi"


Izuzetno vrijedan projekat (oko 300 hiljada KM) je realizovan za Bolnicu u Bihaću, kojoj je isporučeno 68 kreveta sa pratećom opremom, čime je pokazano da se gledaju prioriteti a ne regionalni interesi.

Planovi za ovu godini su jako ambiciozni i nisu vezani samo za materijalnu pomoć, nego je cilj uspostavljati mostove povjerenja i saradnje, uz razmjenu iskustava, kapaciteta, resursa i projekata u raznim oblastima, od kulture, sporta, turizma, a poseban akcenat se daje na zapošljavanje obrazovanih momaka, koji bi na terenu pružali neophodnu pravnu, psihičku, fizičku pomoć lokalnom stanovništvu.


Dio tima "Prosvjetitelj - Muallim" u Švicarskoj


Jedna od od najavljenih aktivnosti, realizovana je u organizaciji ženske sekcije Udruženja, koju vodi hanuma Sedika Bajrić. Naime, u subotu 6. februara u džematu Ricken, bilo je organizovano Druženje žena iz cijele Švicarske uz promociju knjige „Ornamenti ljubavi“ od Fikrete Karić, dok je kao gošća bila prisutna i Emina Hajdarević, predsjednica Ženske sekcije Udruženja u BiH.

Moderatorica programa bila je Amra Ibrahimović. Tribina je bila izuzetno dobro posjećena, a hanume su pored lijepog druženja pogledale i film o životu povratnika u manji bh. entitet. Sličan program priređen je i u džematu Iverdon.

Isto večer, rukovodstvo Udruženja je održalo sastanak, prezentiralo protekle aktivnosti a govorilo se i o narednim projektima, koji će se akoBogda ubrzo uraditi.

Uz iskrenu zahvalu džematu Rickenka na izuzetnom gostoprimstvu, agilni predsjednik Senad Džihanović sa svojim timom je uputio poruku svim iskrenim patriotima, ljudima dobrih namjera, simpatizerima, da ih podrže u njihovoj misiji. Uz organizacija sličnih i drugih sadržaja Prosvjetitelj-muallim CH nastavlja svoju promociju po cijeloj Švicarskoj. Vođeni svojom idejom vodiljom „Najbolji među vama su oni koji su od koristi svojoj zajednici“ a uz iskren nijjet i čista srca, zaslužuju punu podršku i pomoć u ralizaciji svojih plemenitih nakana.


Senad Džihanović u posjeti nani Fati