KO SU SUDIJE KOJE ĆE OSUDITI KARADŽIĆA
Autor: NAP
Objavljeno: 24. Mar 2016. 10:03:21


Samo nekoliko sati prije presude koju će donijeti Tribunal u Hagu okupila se oveća kolonija bosanskih državljana, uglavnom porodica žrtava, javlja reporter agencije Patria, koji se nalazi u Hagu. Javlja da ne postoji opšte mjesto za temu razgovora osim priče o predstojećoj presudi.

Oni vještiji Tribunalu pretpostavljaju moguću presudu i uglavnom se bave sudijskim likovima iz Vijeća.

Sudija O Gon Kwon je poznat mnogima koji su pratili suđenja na Tribunalu. Bio je, naime, i u procesu protiv Miloševića i ima izuzetno iskustvo oko zločina u Bosni i Hercegovini. Svojevremeno je imao stav, u međupresudi, da je Milošević bio planer, ali ne i direktni organizator zločinačkog poduhvata. Ovo isto sudsko vijeće donijelo je u slučaju međupresude Karadžiću da je Tužilaštvo dokazalo sve navode osim genocidnih namjera u sedam bh. općina.

Međutim, Žalbeno vijeće sa Teodorom Meronom kao predsjedavajućim je vratilo slučaj i genocid nije otpao.

O Gon Kvon je koreanski sudac sa najviše procesnog iskustva.

Ali ništa manje iskusan nije i Howard Morisson, drugi sudija koji je svoj posao radio prije kao advokat odbrane u slučaju Zdravka Mucića, te u slučaju logorskog ubice iz Sušice u Vlasenici Dragana Nikolića Jenkija. U prvom slučaju Muciću je donesena osuđujuća presuda, a u drugom slučaju je Nikolić priznao zločine i nagodio se sa sudom. Dakle, Morisson ima itekakva saznanja o strašnim zločinima srpskih jedinica u Bosni i Hercegovini.

Treći sudija je Melville Baird (Melvij Berd), iz Trinidada i Tobagoa. Interesantno je da ga se Karadžić nastojao riješti, jer se radi o penzioneru koji je vraćen u sudnicu.

Inače, sve ovdje izgleda kao da je u pitanju slučaj Milošević. Naime, u dosta slučajeva je jasno da je Tužilaštvo dokazivalo gotovo iste činjenice iz zločina. Problem je što je Milošević naprasno umro. Danas je Karadžić, evo nekoliko sati prije presude, još živ. Istina radi se i o prvostepenoj presudi. Međutim, ta je presuda važna za sve i trenutak da sve žrtve dožive satisfakciju.

Šta će se dalje događati, o tome niko i ne razmišlja. (Specijalni izvještač Patrije iz Haga: Sead Omeragić)