U HAGU UHIĆENA FLORENCE HARTMANN, BRANILE JE MAJKE SREBRENICE
Objavljeno: 24. Mar 2016. 13:03:58


13:06 Prema posljednjim informacijama iz Haaga Florence Hartmann je, navodno, određen pritvor od sedam dana.

12:43 Ispred zgrade Međunarodnog krivičnog suda u Hagu uhapšena je Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Suda i francuska novinarka. Ovu informaciju za hayat.ba potvrdio je režiser i prijatelj Hartmannove Haris Pašović.

Razlozi uhićenja Florence Hartmann nisu još poznati javnosti, ali još 2011. Sud u Hagu je ozdao nalog za njeno uhićenje, a zbog nepoštivanja suda bila je novčano kažnjena sa 7.000 eura. Ta kazna je poslije preinačena u zatvorsku.

Podsjećamo, Hartmannovu optužnica tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević.

Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Prije nego je uhićena, Majke Srebrenice napravile su obruč oko Hartmann da bi spriječile njeno privođenje. Ona je došla, kako saznajemo, da da podršku žrtvama i rekla kako je između Srbije i Suda u Haagu napravljen dogovor po kojem Srbija ne bi morala davati kompenzaciju žrtvama zločina, javlja Hayat.ba.