POWAR: SRAMOTAN NASTUP NAVIJAČA PARTIZANA NEMA MJESTA U MEĐUNARODNOM SPORTU
Autor: B.net
Objavljeno: 26. Mar 2016. 14:03:59

Čin klanjanja ratnim zločincima viđeni su samo kao rezultat etničke mržnjePOWER: Mržnja u fudbalu se ne može tolerisati!
Nakon pojavljivanja transparenta na kojem se slavilo ime Radovana Karadžića na utakmici između Borca i Partizana odigranoj 25.03.2016. u Banjaluci, izvršni direktor internacionalne mreže za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network, Piara Powar, uputio je oštre osude.

Na spornom transparentu kojeg su držali navijači gostujućeg kluba pisalo je “Dok je dece Partizana, pamtit će se ime Karadžić Radovana”.

U sedmici kada je Radovan Karadžić osuđen genocid, mogli bismo razumno očekivati od navijača sa svih strana da budu dio progresivnog pokreta za zacjeljivanje rana i izgradnje zajedničke budućnosti na Balkanu. Umjesto toga, imamo razarajuće činove klanjanja ratnim zločincima koji su viđeni samo kao rezultat etničke mržnje.

Nakon što je svijet tokom suđenja saznao za nepobitne činjenice o Karadžićevoj odgovornosti u ubijanjima hiljada ljudi, ovakav nastup navijača Partizana je sramotan i nema mjesta u međunarodnom sportu.

Očekujemo izjave osude od strane kluba i istaknutih navijača, te reakciju nadležnih tijela koja će poslati poruku da se ovakva mržnja ne može tolerisati u fudbalu!, - izjavio je Powar.