Den Haag
ZLOČINAC KARADŽIĆ TRAŽIO DA BUDE PUŠTEN NA PRIVREMENU SLOBODU, MERON ODBIO ZAHTJEV
Autor: NAP
Objavljeno: 06. Apr 2016. 19:04:09


Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić danas je na saslušanju pred predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodorom Meronom presudu od 40 godina nazvao “monstruoznom”, prenosi agencija Patria.

Agencija Frans pres navodi da je Karadžić tokom specijalnog saslušanja u Haškom tribunalu ponovio da je nevin po svim tačkama optužnice, uključujući genocid, iz vremena balkanskih ratova tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

AFP prenosi da je Karadžić zatražio od suda da ga pusti na slobodu kako bi mogao da spremi žalbu na prošlomjesečnu presudu.

Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora, tražio je danas da bude pušten na slobodu da bi mogao da pripremi svoju žalbu, napominjući da mu pritvor uništava zdravlje.

Predsjedik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron odbio je Karadžićev zahtjev, ali je naredio da se ispitaju zdravstveni uslovi u pritvorskoj jedinici.

Karadžić /70/, koji je tražio sjednicu tribunala zato što je rekao da je izložen zdravstvenim pritiscima i lošim pritvorskim uslovima, u svom 10-minutnom obraćanju fokusirao se na nepravednost presude.

Na insistiranje sudije Merona da direktno pojasni svoje zdravstvene probleme, Karadžić je izjavio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo tokom osam godina koje je sproveo u pritvoru, zašto je okrivio "malignitet" u pritvorskoj jedinici, za koju tvrdi da je "odnijela" živote drugih zatvorenika.

Uslovi u pritvorskoj jedinici bili su "kao iz 19. vijeka, kao u nekom komunističkom ili turskom zatvoru", objasnio je Karadžić.

Meron je odbio Karadžićevu žalbu za oslobađanjem, ali je dodao da će se ispitati njegove žalbe na zdravstveno stanje u pritvorskoj jedinici.