Prvi put u svojoj historiji
ARHIV FEDERACIJE DODIJELIO BOSANSKOHERCEGOVAČKA PRIZNANJA
Autor: B.net
Objavljeno: 12. May 2016. 14:05:39
ENGLESKI / ENGLISH

Pored domaćih arhivista svebosanskohercegovačka priznanja dobili i strani državljani zbog lične posvećenosti razvoju prijateljskih odnosa između naših naroda i za razvoju dobrih veza sa Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine.


Taiba Mehmedbegović, predsjednik Žirija za dodjelu priznanja (Foto: FENA)


Najznačajnije arhivističko priznanje „Plaketa Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“, koje od ove godine ustanovljuje i dodjeljuje Arhiv Federacije kao svebosanskohercegovačko priznanje, pripalo je prof. dr. Adamiru Jerkoviću, direktoru Arhiva Federacije, za međunarodno prezentovanje Bosne i Hercegovine, ukupan arhivistički doprinos kao i stabilizaciju Arhiva Federacije u minulim godinama. Ovo je danas saopćila Taiba Mehmedbegović, predsjednik Žirija za dodjelu arhivističkih priznanja Arhiva Federacije. Žiri je ovu odluku donio jednoglasno.

Bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ pripalo je istaknutom arhivisiti dr. Andreju Rodinisu iz Arhiva Bosne i Hercegovine i diplomiranom pravniku Zoranu Mačkiću iz Arhiva Republike Srpske za doprinos razvoju bosanskohercegovačke arhivistike i za ukupnu radnu posvećenost.

Žiri je danas saopćio da je bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ pripalo i dvojici stranih državljana: Šefu arhivista Litvanije prof. dr. Ramojusu Kraujelisu i sekretaru turske općine Yalova g. Hasanu Soygüzelu za njihov lični angažman u širenju prijateljstva sa litvanskim i turskim narodom i za doprinos razvoju međunarodnih veza, arhivske nauke i afirmaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u svijetu.

Pismenu pohvalu u vidu plakete, Žiri je dodijelio arhivisti profesoru Admiru Hadroviću, zaposlenom u Arhivu Federacije Bosne i Hercegovine, te novinaru „Oslobođenja“ Nisadu Selimoviću i Jutarnjem programu TV Sarajevo, kazala je Taiba Mehmedbegović, predsjednica Žirija za dodjelu priznanja.

Priznanja će biti uručena 14. juna u Zemaljskom muzeju na otvaranju izložbe Nacionalnog arhiva Litvanije sa kojim je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine ima dugoročnu arhivsku saradnju.