AKADEMIK FILIPOVIĆ U CD-U: SRPSKA DRŽAVA U BIH MOŽE POSTOJATI SAMO U NAJVEĆEM ZLU (VIDEO)
Autor: Facetv.ba
Objavljeno: 04. Sep 2016. 13:09:46


Akademik Muhamed Filipović bio je gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem” na FACE televiziji.

Povod za gostovanje bio je najavljeni referendum RS-a predvođen Miloradom Dodikom, vojna vježba Republike Srbije i Republike Srpske, sastanak srpskih predstavnika iz Bosne i Hercegovine u Beogradu…

“Dodik se ne smatra sastavnim dijelom normalnog života, on je izuzet. Ponaša se tako kao čovjek sudbine koji je došao sa misijom da napravi nešto što nije niko dosad napravio a to je da napravi srpsku državu na tlu Bosne i Hercegovine gdje nikad nikakav oblik srpske države nije postojao i nema uslova da postoji osim pod uvjetima užasa.

Republika Srpska nema kroz Dejton načina da postane zasebna država, da se integrira sa drugom državom itd. Dejtonski sporazum ju je definirao i ona je moguća samo unutar Bosne. Referendum treba da pokaže da Republika Srpska nije nastala u Dejtonu, dakle sporazumom, nego prije a to treba da joj da jednu novu državotvornu dimenziju koja će poslužiti ubuduće za opravdanje nekih poteza koji se mogu predvidjeti.

Krivica je do toga da je Sarajevo pristalo na to da Srbija i Hrvatska imaju posebna prava u Bosni. Zašto Bosna nema posebna prava u Srbiji, u Sandžaku? Zašto su Srbija i Hrvatska promovirani u tvorce Mirovnog sporazuma kad su oni bili agresori? Zašto su oni opunomoćeni da vode posebnu brigu o stanju srpskoga i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini kad oni nikada nije bio ugrožen od Bošnjaka?

Problem naš je da mi nemamo politike, ideje kako bismo uredili Bosnu da bude demokratska, da ne negira nijednu pretpostavku koja je već ugrađena u nju ali da istovremeno omogući evoluciju ka ostvarivanju demokratske države.” – ističe Filipović.