Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill: Foto-video reportaža
KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. Sep 2016. 18:09:52


U New Yorku i New Jerseyu u više svojih džamija i mesdžida, u svom vakufu, Bošnjaci su klanjali Kurban ili hadždžski bajram: Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, Alipašina džamija u Astoriji, Bosansko-hercegovački islamski centar NY, Bošnjački islamski kulturni centar Astorija, Islamski centar Monticello, Bošnjačko-američki komjuniti centar Elmwood Park (NJ).

Mubarek bajramska svečanost je počela sa sabah namazom. Nakon čega je proučeno nekoliko sura, te nasihate koje je iznio hafiz Hako Omeragić, imam u Islamskoj zajednici & Kulturnom centru Plav-Gusinje u New Yorku, koja posjeduje tri objekta.


Brigadir Armije RBiH Velid Bajramović, autor knjiga "Genocid nad Bošnjacima BiH 19912 - 1995."


Prisutnima se, prije Bajram mnamaza, obratio brigadir Armije RBiH Velid Bajramović, nisilac najvećeg priznanja „Zlatni ljiljan“. Bajramović je autor pet knjiga koje naslovio „Genocid nad Bošnjacima BiH 19912-1995.“ On je na početku obraćanja naglasio da se odlučio posvetiti pisanju knjiga onog momenta kada je uvidio da se sve manje govori o genocidu nad Bošnjacima koji je izvršen u više državnoj agresiji Srbije, Crne Gore i Hrvatske na mađunarodno priznatu i suverenu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu. On je kroz više primjera prisutnima ukazao kako su ubijani i silovani Bošnjaci i Bošnjakinje, od Višegrada, Foče, Ključa, Srebrenice, Sarajeva....i ne samo u toku posljednje agresije već i u periodu Drugog svjetskog rata.


Dr. Mersim Ziljkić: Uključiti djecu u mekteb i školu na bosanskom jeziku


Dr. Mersim Ziljkić u obraćanju je pozvao da se što više učlane, budu dio Islamske zajednice, dovode svoju djecu u mekteb i na nastavu na bosanskom jeziku. Ukazao je opravdan strah od negativnog vida asimilacije koji uzima maha među našom djecom, a roditelji zbog radnih obaveza sve manje imaju vremena da se ispriječe zubu asimilacije. Zbog toga dr. Ziljkić je pozvao roditelje da dovedu svoju djecu u mekteb da se poduče islamskim vrijednostima, ali u u školu bosanskog jezika, gdje će učiti jezik, dakako i bošnjačku kulturu i historiju. Posebno je pozvao volontere koji znaju raditi sa djecom, koji žele svoje znanje prenijeti na mlađe generacije, učiti ih kulturnim vrijednostima, da se uključe u rad naše zajednice.


Dio prisutnih džematlija


Bošnjaci.Net su ranije pisali, a i sada ćemo naglasiti, iako odstupa od tematike bajrama, ali i institucija bajrama i zajedništva je narušena od strane pojedinaca, kojem nije ni do bajrama ni do zajednice. Zašto? Pisat ćemo opet! Naime, Odbor IZ & KC Plav-Gusinje u New Yorku od samog izbora na Skupštini, od prije skoro godinu dana, na udaru su od strane nekoliko pojedinaca (nekoliko njih ne znaju ni gdje su vrata mesdžida, ali i jednog koji je maksimalno iskoristio instituciju IZ i ponizio), koji su ih tužili za navodnu nelegalnost Skupštine, da nije bilo kvoruma itd., što dobro znaju da to nema nikakve veze sa Statutom pomenute institucije. Ovog puta otvoreno naglašavamo, da je u pitanju udar na instituciju i vakuf Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, posebno nakon što je zvaršen Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, kada ova zajednica posjeduje tri centra, mesdžida... Otvoreno se govori da se u pozadini krije udbaški desant naređen iz Crne Gore, kojima su trn u oku ova institucija i članovi zajednice posebno koji su ratnih '90-tih pod prijetnjom odvođenja na ratišta, gdje je Crna Gora vodila genocid za mir, a u tome se direktno pominje Miloševićev prvi suradnik i doživotni premijer CG Milo Đukanović koji je povezan sa brojnim ratnim zločinima nad Bošnjacima u BiH, Sandžaku i CG, a sada sve čine preko nekoliko odanih pojedinaca iz vrha Mešihata IZ u CG, a naravno koji sve to rade preko svojih poslušnika u New Yorku, s namjerom cijepanja i podjela Bošnjaka Plava i Gusinja, kao i otimanja vakufa, kako bi ih što lakše kontrolilarli i u ovoj demokratskoj zemlji. Ukazivali smo da se ovaj slučaj mora prikazati State Deparmentu da crnogorski režim preko svojih poslušnika i udbaških rat(d)nika proganjaju žrtve i potomke žrtava genocida.

Da se vratimo obraćanju dr. Ziljkića, koji je u svome obraćanju pozvao prisutne da se uključe u rad Islamske zajednice, da se svojim iskrenim radom nametnu našem narodu, kao i da budu izabrani da vode zajednicu.


h. Smajlje Srdanović, predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje: Naši mladi da u što većem broju dolaze i koriste ovaj prostor koji je kupljen radi njih i budućih generacija


Prisutnima se obratio i Smajlje Srdanović, predsjednik Odbora IZ&KC Plav-Gusinje, koji je ujedno uz nekoliko članova naše zajednice najzasluženiji za kupovinu i renoviranje Bošnjačkog centra ali i drugih objekata koji su u vaklufu Isamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. Znaju to dobro i oni koji tuže, ali očito da ne mogu da podnesu uspjeh, ulaganje i odricanje koji nekoliko članova naše zajednice čine u ime Svevišnjeg Stvoritelja, kao i za ovu i buduće naše generacije koje će nastaviti bitisati u ovom velegradu i ovoj prijateljskoj državi.

Srdanović je pozvao sve prisutne da sa svojim porodicama u svim prilikama koriste sve objekte. Posebno je pozvao naše mlade da u što većem broju dolaze i koriste ovaj prostor koji je kupljen radi njih i budućih generacija. Samo zajedničkim i aktivnim radom bit će spriječene sve podjele i nakane otimanje objekata kao i da nam pojedinci zbog ličnih interesa i angažmana vrte sa bilo čijim bajracima iznad glave.


Imam hafiz Hako Omeragić: Odgovoran i dostojan odnos prema Stvoritelju, zajednici, vakufu, porodici, pojedincu


Bajramsku hutbu je održao imam hafiz Hako ef. Omeragić, koji je iznio niz važnih nasihata za sve prisutne kao i za njihove porodice, kako se odnositi prema Stvoritelju, zajednici, vakufu, porodici, pojedincu i obrnuto. On je također predvodio bajramski namaz, nakon čega je proučena dova, kada je uslijedilo međusobno čestitanje.

Odbor IZ, kao i prijethodnih bajarama, potrudio da sve bajramlije počaste kahvom, čajom i različitim slatkišima.

Završetkom bajramskog programa u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru, džematlije su otišli obilaziti porodice i žrtvovati kurban.


Dio prisutnih na Bajram namazu