DVIJE NOVE KNJIGE RAMZIJE KANURIĆ ORAŠČANIN
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 22. Nov 2016. 22:11:45

Ramzija Kanurić Oraščanin sa svoje dvije objavljene knjige


Ramzija Kanurić Oraščanin iz Jezerskog kod Bosanske Krupe, objavila je dvije knjige: „Pokošeni ljiljani bijeli“ i „Slavni gazija bužimski“.

Sa promocijom je krenula iz Bužima i preko Bihaća stigla u Jezerski, a za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, Ramzija je planirala promociju u Salzburgu (Austrija).

Promotori u Bužimu, osim autorice bili su Nedžib Vučelj i Safet Agović, dok je u Bihaću i Jezerskom promotor bio Nedžib Vučelj, a moderatorica promocija, Dževada Štancl.Knjiga „Pokošeni ljiljani bijeli“ je monografija ratnih dešavanja u BiH, sa širim osvrtom na 505. Vitešku brigadu, ali i Peti i Sedmi korpus, kada je došlo do spajanja Krajišnika u oslobađanju BiH od agresora.

Ramzija, je pisala i o logorima, te okupaciji i stradanju Srebrenice i Srebreničana, ali nije zaboravila da piše i o ženama heroinama, kao ni o Fati Orlović, majki Prijedorčanki, ali i o Srđanu Aleksiću, kojega su četnici ubili jer je spasio Bošnjaka. Naravno, lijepo se odužila i svome zavičaju o pričama iz rata jezerskih vitezova.Ona također opominje Bošnjake da nikad ne zaborave genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, niti zločinca Fikreta Abdića.

Uz ovu knjigu, Ramziji kao da se učinilo da je malo pisala o legendarnom bužimskom vitezu, rahmetli generalu Izetu Naniću, pa je jednostavno došlo do izliva stihova i tako je nastala njena druga knjiga „Slavni gazija Bužimski“, pa tako ove dvije knjige kao da čine jednu cjelinu. Za ove knjige Ramzije Kanurić Oraščanin recenzije su napisali, Mustafa Smajlović i Safet Agović.

Ako je suditi po posjećenosti dosadšnjih promocija, knjige su naišle na odličan prijem kod čitalačke publike.