DŽUKELE…
Autor: Esmin Frljučkaj
Objavljeno: 28. Dec 2016. 11:12:36

Esmin FRLJUČKAJ: Iza njihove maske prijateljstva stoji neiskrenost. Moraš se slagati sa njihovim stavovima, u protivnom te čeka odmazda i to uvijek s leđa. Uživaju u gomilanju nekretnina. Pridaju veliku važnost tjelesnim užicima, bifteku, ramsteku, plodovima mora. Kod njih ne funkcioniše glas savjesti. Ta im lampica ne radi. Idealni su podanici. Uvijek su na vlasti, ili uz nju. Beskarakterni su. Obožavaju funkcije. Za njih je sasvim normalno da sebe predlože za neku od njih (možete misliti kakve su to džukele).


Svi imamo priliku da se svakodnevno susrećemo sa ovom umnoženom vrstom. Svuda su oko nas. Čim iskoračiš iz kuće nabasaš na njih. Ima ih i u našim kućama, ali njih ne uočavamo. Svrstavaju se u četiri kategorije:

Prva kategorija džukela pita te kako si spavao, iako ih to ni najmanje ne interesuje. Ako im kažeš da si sinoć imao temperaturu, da jedva stojiš na nogama, oni te saspu paljbom o svojim jadima, o paklu kroz koji su prošli, šta su sve pili, gdje su sve bili, od hitne pa do… Ovim sveznalicama su sva dešavanja u kvartu poznata, ko se razveo, čije dijete se drogira, koga je sinoć policija privodila...

Drugoj kategoriji džukela svojstvena je vječita želja za isticanjem. Oni nikada ne slušaju drugoga, prekidaju sagovornika, jer je njihova priča uvijek interesantnija od vaše. Kod ove grupe je strah više prisutan. Boje se grmljavine, uskog prostora, a svaki biljeg ili bradavica je za njih rak. Plaše se svakog virusa koji prostruji državom. Imaju posebnu strast prema katastrofama. Usko su specijalizovani za komentare o poplavama, tornadima, cunamijima, zemljotresima, padovima aviona...


Treća kategoriju džukela su veliki sebičnjaci. Imaju kameno srce, oko koje ne pušta suzu, nikada ne učestvuju u tuđem bolu a još manje u tuđoj radosti. Ovi teški bolesnici se svačijem zlu raduju. Najljepši trenuci su im kada čuju da se neko uvalio u nevolju, da ne može vraćati kredite, da je bankrotirao, da su kamataši sve uzeli. I tada se ovim džukelama šejtansko srce smiri.

Četvrta kategorija je najopsanija. Skloni su svemu. Opsjednuti su ambicijom. Napuhani egoisti. Misle da su posebni. Kada prisustvuju nekoj kulturnoj manifestaciji zahtijevaju specijalan tretman, prvi red. Želja za posjedovanjem je kod njih prisutna i dok spavaju. Gaze sve pred sobom da dođu do cilja. Iza njihove maske prijateljstva stoji neiskrenost. Moraš se slagati sa njihovim stavovima, u protivnom te čeka odmazda i to uvijek s leđa. Uživaju u gomilanju nekretnina. Pridaju veliku važnost tjelesnim užicima, bifteku, ramsteku, plodovima mora. Kod njih ne funkcioniše glas savjesti. Ta im lampica ne radi. Idealni su podanici. Uvijek su na vlasti, ili uz njih. Beskarakterni su. Obožavaju funkcije. Za njih je sasvim normalno da sebe predlože za neku od njih (možete misliti kakve su to džukele). Druženja im se zasnivaju sa onima od kojih imaju interesa. Uvijek su u odijelima. Knjige nikada ne čitaju. Imaju desetine kumstava iz raznih poslovnih kalkulacija. Za njih je kupovina diploma sasvim normalna stvar. Plagijate obožavaju. U osnovnoj školi im se prvi put javila želja za prepisivanjem i to traje do danas. Na svim izborima su direktni učesnici u kupovini glasova. Laž se podrazumijeva, uvukla im se u sve pore života. Ako kojim slučajem od njih zatražite pomoć, tada su u Istanbulu, Briselu ili su nedostupni.

Sretna vam Nova, džukele svih kategorija!