DR. KURTĆEHAJIĆ U INTERVIEW ZA TV SA: "SLIČNOSTI 9.JANUARA 1992. DANA RS I 10. APRILA 1941. DANA NDH" (VIDEO)
Autor: B.net
Objavljeno: 05. Feb 2017. 23:02:17


Profesor na Fakultetu političkih nauka dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) u intervjuu za TV Sarajevo govorio je na temu "Sličnosti 9.januara 1992. Dana RS-a i 10. aprila 1941. Dana NDH".
Dr. Kurtćehajić govoreći o razlikama pomenute dvije fašističke tvorevine između ostaloga je naglasio da je NDH doživjela slom i prestala je da postoji. Hrvati su nakon toga zahvaljujući progresivnim antifašističkim snagama stvorili Narodnu republiku Hrvatsku koja se odrekla fašističke prošlosti. Ovdje se, kaže dr. Kurćehajić, misleći na RS koja je nastala na genocidu, po njegovom mišljenju, desila jedna pogrešna situacija, dok promjena naziva bi mogla spasiti bosanske Srbe, da se ograde od jedne politike koja je unesrećila sve narode u BiH, pa i srpski narod, jer ih je ta politika zavila u crno. Ali se desilo da je naziv ostao isti, Republika srpska je bila na početku s time što je nosila puni naziv Republika srpska Bosna i Hercegovina da bi negdje u augustu 1992. bila transformisana u naziv samo Republika srpska, tako se zove i danas. Dok danas još uvijek dominiraju snage koje su je stvarale toga 9. januara 1992.

O kojim još sličnostima govori dr. Kurtćehajić između pomenute dvije fašističke tvorevine i šta je rješenje, preporučujemo da interview pogledate u cjelosti.