Podrška Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i pravnom timu na čelu sa Sakibom Softićem
PODRŠKA PRAVNOM TIMU BIH I OSUDA VELIKOSRPSKE NACIONALISTIČKE POLITIKE BANJA LUKE I BEOGRADA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. Feb 2017. 20:02:28


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) sa sjedištem u New Yorku podržava podnošenje apelacije na presudu (od 26. 02.2007.), pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu protiv Republike Srbije za genocid nad Bošnjacima.

U cilju utvrđivanja i dokazivanja odgovornosti za počinjeni genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini od strane Republike Srbije (i Crne Gore) u vremenu agresije 1992. – 1995., Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija upućuje podršku članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću koji u ovom predmetu postupa u skladu sa 'Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine koja je donesena u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH’.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija također upućuje bezrezervnu podršku pravnom timu BiH na čelu sa dr. Sakibom Softićem, agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, koji je Prema članu 42. Statuta MSP ovlašten da zastupa BiH, odnosno da pokrene postupak revizije Presude od 26. februara 2007., time ako Međunarodni sudom pravde prihvati apelaciju na pomenutu presudu da se pravno i sudski utvrdi odgovornost Republike Srbije za genocid nad Bošnjacima, koji svakako nije i ne smije biti upitan, a srpsko-crnogorska zlodjela genocida, urbicida, kulturocida... su vidljiva u desetine gradova u Bosni i Hercegivini.

Istovremeno, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija najoštrije osuđuje sve manipulacije i ratnohuškačke izjave, prijetnje i radnje koje podižu tenzije među građanima u Bosni Hercegovini od strane zvaničnih srpskih političara BiH koje predvodi Milorad Dodik, predsjednik manjeg entiteta i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao i političara Srbije, predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.


I POSLIJE MILOŠEVIĆA - MILOŠEVIĆ: Velikosrpske ratne poruke iz vile "Mir"


Više je nego očigledno da su Dodik i Ivanić pod snažnim uticajem premijera Srbije Vučića, predsjednika Nikolića, ministra Dačića, koji sve čine da uskrate pravo žrtvama genocida u podnošenju apelacije na presudu od 26. februara 2007., time Međunarodni sud pravde u Den Haagu DA utvrdi odgovornost režima balkanskog kasapina Slobodana Miloševića koji je sa političkim vrhom Srbije i Crne Gore, i zločincima Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem..., pokrenuo ratnu vojnu, policijsku i paravojnu mašineriju na BiH kao i genocid nad Bošnjacima. Ističemo, Srbija je iskoristila svoje pravo revizije na presudu MSP u Den Haagu, niko se od Bošnjaka i bošnjačkih predstavnika u BiH, čak ni država BiH, nije usprotivio ili pak uskraćivao im to pravo. MSP im je odbacio reviziju.

Srpski establišment u Beogradu na čelu sa Nikolićem i Vučićem, i u Banjaluci sa Dodikom i Ivanićem, više je nego očigledno da štite zločinački režim Slobodana Miloševića, kojem su i sami pripadali u vremenu počinjenog genocida. Najbolja potvrda tome je konstantno negiranje genocida nad Bošnjacima, prijetnje podjele Bosne i Hercegovine, veličanje zločina i ratnih zločinaca, nagrađivanje, najzad to su i danas (22. feb.) potvrdili nakon održanog sastanka u vili „Mir“ iz koje je balkanski kasapin Slobodan Milošević odveden u Den Haag. Maske su po ko zna koji put pale četničkim vojvodama, srpskim 'mirotvorcima' i velikonacionalistima koji se navodno pozivaju na institucije i Ustav BiH koji inače svakim danom krše. Tužilaštvo BiH konačno treba pokrenuti postupke protiv Dodika i Ivanića koji su prekršili odluke Ustavnopg suda BiH kako za referendum u genocidnoj tvorevini tako i za obiljižavanje 9. januara dana pomenute tvorevine i protuustavno postrojavanje OSBiH. Institucije BiH, tužilaštvo i sud, moraju pokazati velikonaconalistima da pravna država Bosna i Hercegovina funkcionira.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija također ukazuje na necivilizacijski i izdajnički postupak hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je udruživanjem sa velikosrpskim nacionalističkim političarima iz genocidne tvorevine, udario na državu BiH i na bošnjačke žrtve genocida, ali isto tako i na hrvatske žrtve koje su istrijebljene na cijelom teritoriju koji je pod srpskom okupacijom, a koje također zastupa agent BiH Sakib Softić. O njegovim izdajama neka mu sude njegovi sunarodnici koji su preživjeli srpske logore i pogrome, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.


Institucija žrtve – najmoćniji argument! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)