MEMIŠEVIĆ: ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA ĆE MORATI ODGOVARATI
Autor: N1
Objavljeno: 09. Mar 2017. 16:03:26


Predsjednica Fondacije Pravda za BiH, Fadila Memišević za N1 je komentarisala odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu koji je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Podsjećamo,

Podsjećamo, savjetovanje za ponovo pokretanje revizije po tužbi BiH protiv Srbije pokrenula je upravo Fondacija Pravda za BiH, i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Ovo je razočaravajuće. Ovo je bila prilika koju smo imali, i nažalost Sud je odbio taj zahtjev za koji smatram da je naš ekspertni tim perfektno spremio. Na proceduralnim stvarima da se odbije, to je stvarno razočaranje", kazala je.

Kazala nam je da je razočarenje za žrtve pojedinačno, ali i za državu BiH, koja je najveća žrtva raspada Jugoslavije.

"Platila je sa 100.000 ubijenih, sa preko 50.000 ranjenih, porušenim gradovima, spaljenim selima, masovnim grobincama, majke još uvijek traže najmilije da bi ukopale jednu kost. Ovo je užasno razočarenje, jer znamo da se genocid ne pravi u kućnoj radinosti. Znamo da su za genocid potrebni resursi države, i željeli smo da se to i dokaže, da je režim Slobodana Miloševića to učinio", istaknula je Memišević.

Kaže da joj je najviše žao što je sve palo na na proceduralnim stvarima.

"Žao mi je, i sigurno će članovi Predsjedništva BiH, pogotovo Čović i Ivanić snositi odgovornost što je to na ovaj način zaustavljeno", izjavila je za N1.

"U stvari, što se nisu sastali. Koliko sam ja ubijeđena, koliko naša javnost zna, naša pravna struka, eksperti su tvrdili 10 godina da je Sakib Softić legitiman predstavnik. Po tumačenju, on to nije. Napravljen je veliki propust", ocijenila je.

Kaže da je i Sud je mogao isto to da uvidi, ali da se na ovakvim stvarima odbije - na prvoj barijeri čini je jako deprimiranom.

O narednim koracima - kaže da ne zna još ništa, budući da je i ona, kao i članovi fondacije deprimirani.

"Ozbiljno smo radili 10 godina, i sada padne na banalnim stvarima - to je za mene nešto što je sasvim nepravedno", kazala je u izjavi za N1.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)", stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.