Bošnjaci i bajramovanje u SAD
NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Jun 2017. 21:06:47


U New Yorku iz prekarsnog Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu, u nedjelju od ranog sabaha razlijevali su se kur'ansku ajeti i tekbiri učeni melodičnim glasom hafiza Haka ef. Omeragića, gl. imam u Islamskoj zajednici i Kulturnom centru Plav-Gusinje, potpomognut glasovima vjernika u mesdžidu kroz čije pendžere su prodirali mjesečevi nurli zraci čineći bajramsku idilu još ljepšom, privlačnijom, da se pamti...

Na ispraćaj najdražeg musafira Ramazan i šerifa i dočeka bajrama, pohrlile su bajramlije u posebnim svečarskim odijelima čuvana baš za ovu priliku. Daleko od domovine i zavičaja okupili su se Bošnjaci rodom iz Plava i Gusinja, kao i drugih gradova našeg Sandžaka, Bosne i Kosova, dakako bilo je i muslimana iz drugih istočnih zemalja. Ali i ovog sabahli dana, kao u toku mjeseca Ramazana, bili su jedni uz druge, nanizani kao zrna tespiha koji je na postekiji prebiran prstima naših mudrih nena i djedova.I tako uvezani u zbijene saffove klanjasmo sabahski namaz, nakon čega je hafiz Omeragić pozvao Ammara Krcića, studenta druge godine, da prouči nekoliko sura iz Kur'ana Časnog, da na jedan način bude podstrek bošnjačkoj omladini i njihovog moralnog uzdizanja i zajedničkog jačanja naše bošnjačke komune u ovoj svjetskoj metropoli.

Prije klanjanja Bajram namaza, hafiz Omeragić je održao vaz i istakao nekoliko važnih nasihata za sve prisutne džematlije, poseban akcenat na omladinu.

Prisutnima se obratio i hadži Smajle Srdanović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, koji je rekao nekoliko bitnih pojednosti za budućnost i napredak naše zajednice ali i zajedničkog vakufa.Nakon klanjanja Bajram namaza, bajramsku hutbu je održao hafiz Hako ef. Omeragić koji je govorio o blagodatima ramazana, te kao kruna jednomjesečnog posta došao nam je bajram koji se treba na najsvečaniji i najdostojanstveniji način obilježiti u krugu svoje rodbine, prijatelja ali i cijele zajednice.

Nakon proučene dove uslijedilo je međusobno srdačno čestitanje. Dok su ispred Centra već bile pripremljeni stolovi sa kahvom, čajom i sokovima, a sve su mogli zasladiti sa različitim poslasticama.U cijeloj gužvi zamolili smo predsjednika IZ h. Smajla Srdanovića da za Bošnjaci.net prekomentariše ramazanske i bajramske aktivnosti kao i odnose u zajednici:

- Svi čujemo kako pojedinci šire dezinformacije kako je naša Islamska zajednica u krizi. Odgovorno tvrdim da naša zajednica nikada nije bila jača i odlučnija u njenom napretku, a dokaz tome je veliko prisustvo vjernika tokom ramazana, na iftarima i teravijama u sva tri naša vakufska objekta. Raduje nas da imamo mladih koji imaju ozbiljan pristup prema našoj vjeri ali i zajednici.Najzad stasavaju mlade generacije koje stiču obrazovanje na prestižnim američkim univerzitetima i koji su dodatni sigurni garant, ne samo očuvanja već i napretka naše zajednice.
Jasno je da su u krizi oni pojedinci koji su nahuškani iz režimskih centara i koji su dobili zadatak da rovare i da pokušaju unositi netrpeljivosti između braće i sestara. Ali na našu radost, naredbodavcima i njima planovi su propali. Jer mi dobro znamo, ko smo, šta smo i zbog koga se nalazimo ovdje. Svjesni smo i dobro znamo šta se dešavalo našem narodu u prošlosti, to nam daje poseban oprez kako da vodimo našu zajednicu.
Oni koji šire dezinformacije o nekakvoj krizi u IZ, sigurno će ih rastužiti masovno prisustvo na Bajram namazu u sva tri vakufska objekta Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku: U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill, Ali-pašinoj džamiji na Astoriji i Islamskom centru u Monticello-u. S pravom se vjernici u zajednici raduju, a pojedinci imaju šansu iskrenog pokajanja. Do njih je, a mi uz pomoć Allaha dž.š., čestitih i vrijednih vakifa i aktivista idemo dalje, zaključio je Srdanović.Nakon bajrama, u neformalnim razgovorima sa Bošnjacima iz različitih sredina, bilo je zadovoljstvo čuti ih sa koliko elana, volje i ljubavi govore o svojem narodu, zajednici, ali i ljepoti objekta Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu. Kako smo stekli utisak neki su po prvi put bili u Centru, i oni ne mogu vjerovati kako pojedinci šire priču koja nema veze sa stvarnošću.

U New Yorku pored Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu, Bošnjaci su klanjali u Ali-pašinoj džamiji na Astoriji, Islamskom centru Monticello, Bosansko-hercegovačkom islamskom centru New York na Astoriji, Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Astorija. Svi objektu su bili prepuni. A klanjali su bajram namat i u mesdžidima u Brooklynu, Bronxu, Manhattanu...