Sjećanje na žrtve genocida
DAN KADA SU ŠKORPIONI U TRNOVU BRUTALNO UBILI ŠESTORICU SREBRENIČANA, NEMA PODRŠKE ZA SPOMEN-OBILJEŽJE
Autor: NAP
Objavljeno: 17. Jul 2017. 18:07:54


U mjestu Godinske Bare u općini Trnovo danas je obilježena 22. godišnjica stradanja šest Srebreničana koje su na današnji dan 1995. godine ubili članovi srpske paravojne formacije "Škorpioni" pod komandom Slobodana Medića. Ovaj zločin snimali su pripadnici Škorpiona, a u javnost je dospio 2005. godine, piše agencija Patria.

Na mjestu ovog zločina danas je položeno cvijeće, proučeni su Jasin i Fatiha, a porodice ubijenih mladića posadili su šest stabala jabuke u znak sjećanja.

Majka Nura Alispahić čiji je sin Azmir ubijen sa samo 17 godina kazala je da bol postaje sve veća iako godine prolaze. U ratu je Nura izgubila i drugog sina.

Na današnji dan 1995. godine svirepo su ubijeni: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).Porodice žrtava danas su simbolično raširile i transparent na kojem su oslikani nišani s obzirom da nisu dobile podršku vlasti u FBiH da postave spomen-obilježje na ovom mjestu.

Na snimku koji je obišao svijet pripadnici Škorpiona izveli su iz kamiona šestoricu vezanih mladića te su ih uz pogrdne riječi i uvrede odveli u šumu i četvoricu strijeljali s leđa. Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Škorpioni su bila specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, a u junu 1995. godine ova jedinica je poslana u Trnovo.

Komandant jedinice "Škorpioni" Slobodan Medić, kao i Branislav Medić osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin. Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin.