JERLAGIĆ (SBIH) 2013. GODINE OD ZVANIČNIKA BIH ZAHTJEVAO DA SE TUNELOM RJEŠI POVEZIVANJE ''KOPNO – PELJEŠAC''
Autor: B.net
Objavljeno: 11. Aug 2017. 18:08:26


Prije četiri godine, 29.08.2013., Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu uputio je otvoreno pismo Visokom predstavniku Inzku, Sorensenu, ministru Damiru Hadžiću, ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji i predsjedavajućem Vijeća ministra Vjekoslavu Bevandi, da se rješavanje pitanja kopno Pelješac treba rješavati tunelom, a ne mostom koji će zatvoriti Neumski zaljev. U nastavku u cjelosti možete pročitati pismo predsjednika SBiH:

Predsjedavajući Vijeća ministara V. Bevanda
Ministar za vanjske poslove Z. Lagumdžija
Ministar za promet i komunikacije D. Hadžić

Otvoreno pismo: TUNEL kao rješenje povezivanja "kopno – Pelješac"

Poštovani,
Danas kada je Republika Hrvatska punopravna članica Evropske Unije ponovo se nastavlja sa praksom zastrašivanja izgradnjom Pelješkog mosta i zatvaranja Neumskog zaljeva i slobodnog izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more.

Umjesto da iz susjedne Hrvatske dolaze poruke optimizma i zajedničkog rješenja saobraćajnog povezivanja juga Hrvatske znatno jeftinijim rješenjem izgradnje auto – ceste kroz zaleđe Neuma ili izgradnjom podvodnog tunela kopno – Pelješac iz Županije Dubrovačko – neretvanske ponovo trpimo prijetnje pričom i zaključcima sa nekih okruglih stolova o izgradnji Pelješkog mosta, kao i neargumentiranim tvrdnjama da su otoci Veliki i Mali Škoj sastavni dio Republike Hrvatske.

Više puta se argumentirano pobijala teza o izgradnji mosta zbog zatvaranja Neumskog zaljeva i pomorskog izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more.

Ukoliko Republika Hrvatska ne želi ''prekid'' auto – ceste prolaskom kroz neumsko zaleđe, sugerišem Vam da pokrenete inicijativu prema Republici Hrvatskoj i Evropskoj Uniji o izgradnji podvodnog tunela kopno – Pelješac, čijom izgradnjom ne bi bio ugrožen pomorski izlaz Bosne i Hercegovine u međunarodne vode.

Prema svim procjenama relevantnih institucija cijena izgradnje podvodnog tunela iznosila bi cca 80 miliona €, dok je cijena izgradnje spornog mosta preko 300 miliona €.

Obzirom da će Evropska Unija davati saglasnost na ovako skupo zaduživanje Republike Hrvatske, to je za očekivati da će jeftinije, optimalnije i za susjede prihvatljivije rješenje naići na odobravanje predstavnika Evropske Unije.

Izgradnja podvodnih tunela je rješenje koje je našlo veliku primjenu u Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj itd.

Ovo je projekat budućnosti za koji sam siguran da će biti podržan i od Evropske Unije i to je projekat koji će spajati, a ne razdvajati i dizati tenzije između dvije susjedne zemlje, napisao je 29.08.2013. Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.