Bošnjačka dijaspora u New Yorku
MONTICELLO: PREKRASNO PORODIČNO DRUŽENJE NA BOŠNJAČKOJ ZEMLJI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. Sep 2017. 02:09:06


Odbori Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Islamskog centra u Monticello-u za članove bošnjačke i albanske dijaspore, kao i američke prijatelje, priredili su još jedno prekrasno porodično druženje.

Naime, u subotu, 9. septembra na bošnjačkoj zemlji kod Islamskog centra u Monticello-u, u povodu početka školske 2017/18. godine kao i Kurban - hadžijskog bajrama, na zadovoljstvo cijele naše komune u New Yorku priređeno je prekrasno porodično rekreativno druženje.Na ovom druženju obratiti su se svi bošnjački imami iz naših džemata NY, NJ i predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje. Svi su su u obraćanjima naglasili važnost okupljanja u našoj zajednici, džamiji, centrima kako bi sačuvali svoju djecu odnosno porodicu od raznih iskušenja koja su dostupna na svakom koraku.Prisutni su, također imali priliki čuti kaside o Plavu i Gusinju i Šahovićima. Nakon dokumentarnog filma „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ ovo je još jedan u nizu pionirskih prijekata Bošnjačke-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka. Da naglasimo da zbog velikog interesovanja u narednom periodu ponovo će biti zakazano prikazivanje dokumentarnog filma „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ u Bošnjačkom islamsko kulturnom centru na Richmond Hillu.U Monticello organizatori su isplanirali zabave za sve uzraste, kako da im cijeli dan protekne na najbolji način, da pamte i da se još masovnije odazovu na neki naredni piknik. Najmlađi su uživali u skakanjima na „air trampoline. Dok su stariji imali priliku po prvi igrati boće. S obzirom da se prvi put igra među nama, koristili su travnati teren za boćanje. Za omladinu su bili organizirani turniri u malom nogometu, košarci i stolnom tonisu. Bila je milina gledati našu mladost kako se sportski nadmeću na terenu za košarku i malom nogometu.

U finalu nogometnog turnira nadmetali su se “Derviš Bosna” i “Sandžak” koji je osvojio turnir. Inače ekipa FC “Sandžak” nastupit će na ligaškom takmičenju u New Yorku.Moramo istaći da su svi na druženju mogli uživati u halal specijalitetima koje su neumorno pripremali neumorna Zara, Sejo, Mujo i još nekoliko asistenata koji su im bili pri ruci, te na drugoj strani grill sa specijalitetima iz arapske kuhinje. Naravno svu hranu i piće donirali su nekoliko Bošnjaka.

Na kraju, srdačne čestitke organizatorima – Odborima IZ Plav-Gusinje i ICMonticello, kao i sponzorima koji su za sve obezbijedili hranu i piće. Također čestitke svima iz Albanya, New Jerseya i New Yorka koji su se porodično masovno odazvali i uveličali ovo prekrasno porodično druženje na bošnjačkoj zemlji.