Okupljanje upriličeno je na inicijativu producenta Adnana Mundžića
NAKON 33 GODINE "AUDICIJA" PONOVO U SARAJEVU: U PREDSTAVI UŽIVAO VELIKI BROJ GRAĐANA
Autor: trt.net
Objavljeno: 07. Oct 2017. 14:10:16


Više od tri decenije od nastanka, pred velikim brojem gledalaca u Sarajevu je održana "Audicija", kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Okupljanje, nakon 33 godine, upriličeno je na inicijativu producenta Adnana Mundžića. Originalna postava "Audicije" se ponovo okupila te će u organizaciji "Stage Productiona" održati veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija.

Predstavi je prisustvovao veliki broj bh. građana, koji su u dobrom raspoloženju i uz mnogo smijeha pozdravili ekipu "Audicije".

Kultna predstava prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove "skica za lik i imitacija", uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija".

Nakon što je osvojila mjesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.

Likovi iz "Audicije": Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa "Audicije" gledala, a poslije uz doradu imitirala.

Godine 1986., osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor s menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku Jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara.

Predstava "Audicija" i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslovenske turneje, ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu sindakata, gdje se svaki put tražila karta više.

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može procijeniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu. "Audicija" je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo više od 2,5 miliona ljudi.

Povodom 25. godišnjice nastanka "Audicije", u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na "Obali".